Nedelja 14.04.2019.
13:12
Vestionline

Trivan: Posledice osiromašenog uranijuma nesumnjive

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
 

Trivan smatra da su posledice gađanja osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, nesumnjive.

- Posledica će biti sigurno, samo je pitanje gde i koliko. Komisija se neće baviti samo time, već i posledicama bombardovanja petrohemijskih postrojenja. Tvrdim da su štete tu epske - istakao je Trivan za Radio Beograd.

- Kad smo preskočili opstrukcije, kašnjenja, ostalo je još da se komisiji koja treba da ispita posledice bombardovanja Srbije 1999. godine nađe prostor za rad i počeće sa radom za nekoliko dana - rekao je Trivan.

On je kazao da na kritike "zašto komisija", odgovara pitanjem "a zašto da ne", dodajući da se mora znati činjenicno stanje da bi se moglo videti šta dalje treba da se preduzme za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Trivan je takođe naglasio da je prerada otpadnih voda prioritet Ministarstva zaštite životne sredine.

- Odlučili smo se za više manjih sistema za prečišcavanje, biće ih 350, koji će nas koštati pet milijardi evra - izjavio je resorni ministar.

Trivan je ocenio i da su minihidroelektrane devastirajuće za životnu sredinu, bez obzira na to "ko stoji iza njih".

- To je moj stav otkad su se pojavile, 2017. godine. Moramo da se privedemo nameni, vodu moramo da sačuvamo. Ta priča o obnovljivim izvorima energije je neprihvatljiva, korist je dva odsto, a šteta ogromna - ukazao je ministar, prenosi RTS.

- Mini-hidroelektrane su horor - ocenio je Goran Trivan i dodao da resorno ministarstvo već vodi razgovore sa vlasnicima i traže zajednički jezik. - Nisam ni za to da mini-hidroelektrane rade na zaštićenim dobrima - dodao je Trivan.

Trivan očekuje da će Vlada do kraja godine usvojiti pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 27.

- Sugestije koje je poslao Brisel na doradu su kozmetičke - kaže Trivan i najavljuje da ce ih ministarstvo popraviti do kraja juna.

2024 © - Vesti online