Nedelja 14.04.2019.
10:36
Vestionline, Tanjug

"Takse od 100 odsto sprečavaju napredak"

EPA//Valdrin Xhemaj
 

On je rekao da mu je teško da objasni šta to opozicija nudi drugačije od vlasti u pogledu ekonomskih, socijalnih i spoljnopolitičkih pitanja, s obzirom na to da nema zajednički program i dogovor.

- Pokušavam da shvatim šta tačno ujedinjuje opoziciju, i kakvu alternativu ili alternative ona nudi. Liberalne ili konzervativne? Proevropske ili antievropske? Desni ili levi populizam? - rekao je Bjernstad u intervjuu za "Kurir", odgovarajući na pitanje kako on kao neko sa strane vidi proteste opozicije. 

Ambasador je naveo da su sve te alternative prisutne u opoziciji i da, iako su politički veoma različiti i verovatno se ne slažu u mnogim stvarima, osim u protivljenju vlasti, Dveri i neke liberalno orijentisane partije, poput Demokratske stranke, nastupaju zajedno.

- Vlada, takođe predstavlja široku koaliciju koja ponekad može da bude teška za razumevanje zbog različitih izjava nekih ministara, ali oni bar imaju program zasnovan na vojnoj neutralnosti, članstvu u EU i ekonomskim reformama - kaže norveški ambasador.

Prema njegovim rečima, opozicija, u suštini, nema program ni viziju šta želi da uradi, osim promene sadašnje vlasti. Bjernstad je ocenio i da demonstracije ne mogu mnogo da utiču na investitore, ali da doprinose utisku da je Srbija zemlja sa određenim političkim rizikom.

- Mnogo toga zavisi od reakcije vlasti i njenih pristalica. Svako nasilje će naneti štetu i imati negativan uticaj na ekonomiju - rekao je norveški ambasador.

On je ponovio mišljenje da Priština treba da ukine takse, jer ugrožavaju dijalog, napominjući da bi i ljudi u Srbiji i na Kosovu imali koristi od rešenja, jer bi ono smanjilo rizik investiranja u region.

- Kaznene takse od 100 odsto sprečavaju napredak, čiji nedostatak nas vraća unazad. Iz Prištine dolaze različiti tonovi. Čujemo jednu izjavu, a onda drugu koja je u suprotnosti sa prvom. Priština vidi da je napravila grešku i teško joj je da izađe iz ovoga, a da ne prizna da je pogrešila - rekao je Bjernstad.

2024 © - Vesti online