Subota 13.04.2019.
23:57
blic.rs, Vestionline

Dodik: Zvizdićeva ideja suluda

EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Čim je čuo šta je Zvizdić izjavio zbog procena da stiže dosad najveći migrantski talas, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbeđivanje granice, što je i zatraženo. Kada je reč o Republici Srpskoj za bezbednost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske.

- Na delove gde je RS odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolisati situaciju, mi nismo opredeljeni da u RS pravimo kampove ni bilo šta drugo, razumemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu da pređu u EU - kaže Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona odavno tvrde da se sa nivoa zajedničkih institucija zakazalo kada je migrantska kriza u pitanju, a to tvrde i stručnjaci za bezbednost. Veruju da od početka priliva migranta nije postojala želja da se sa tim problemom ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, praktično, BiH postala jedina zemlja u okruženju koja nije organizovano sprečavala nelegalan ulazak migranata na svoju teritoriju.

- Potrebno je samo da se obezbedi institucionalna saradnja na zahtevnom nivou, a inicijativa za takvu saradnju nisu došle na vreme od nadležnih organa i institucija iz BiH, čiji je osnovni zadatak bio da brinu o bezbednosti granica i obezbeđivanje da granica ne bude prohodna - ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu.

Da je granica i te kako prohodna, najbolje znaju u Unsko-sanskom kantonu. Traže da u roku od mesec dana migranti budu izmešteni iz prihvatnih centara "Bira" i "Miral" i da se oni zatvore. Na te zahteve niko im nije odgovorio.

Kakav je odnos prema tom problemu govori i podatak da je sednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma baš kada je trebalo da bude reči o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vreme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije ali i narušene bezbednosti jer broj krivičnih dela koja čine migranti raste.

- Od januara do marta, legitimisano je 6.600 migranata a izvršena su 79 krivična dela i na stotine prekršajnih dela koji su počinili migranti - kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Ukoliko Grčka otvori granice i pusti na desetine hiljada migranata, BiH će tek da bude u problemu. Procene govore da ako samo trećina onih koji su trenutno u Grčkoj krene prema EU preko BiH, ovde može da se očekuje oko 25 hiljada migranata. Ni sa ovih blizu četiri hiljade, koliko ih je trenutno u BiH, nadležni sa nivoa zajedničkih institucija ne mogu da se izbore.

2023 © - Vesti online