Nedelja 14.04.2019.
10:00
Belgrade Waterfront

Koncept "pametnih gradova" za udobniji život u metropolama

Promo
 

Kompanija Belgrade Waterfont organizovala je nagradni konkurs "Imam rešenje za pametniji grad".

U toku dva meseca, koliko je konkurs trajao, prijavila su se čak 172 pojedinca i tima koji su želeli da svojim idejama i rešenjima doprinesu zajednici u kojoj žive. Tri pobedničke ideje podelile su nagradni fond od 10.000 evra!

Predstavljene ideje bile su kako pametne - u skladu sa nazivom takmičenja - tako i interesantne i inovativne. Pobednički tim, Energym, osmislio je pametnu teretanu sa posebno modifikovanim spravama za vežbanje koje proizvode energiju!

- Cilj nam je da energija koju trošite u teretani ne bude izgubljena, već pretvorena iz mehaničke u električnu, što je možda i najisplativiji način dobijanja energije - kaže Aleksandar Mitić, vođa prvoplasiranog tima, napominjući da je pobeda na konkursu "Imam rešenje za pametniji grad" kruna njihove dosadašnje karijere.

Promo
 

Sistem uličnog osvetljenja koji uz pomoć posebnih senzora reguliše jačinu osvetljenja doneo je drugu nagradu timu Smart Light. Njihova ideja vodilja bila je da solarna energija bude ta koja pokreće grad. Mihajlo Hadžić iz Smart Ligth tima objašnjava da ovako dobijena energija može da se koristi za uličnu rasvetu, ali i banere, svetleće reklame ili gedžete:

"Solarni panel prikuplja energiju, LED sjalice smanjuju njen utrošak, a senzori regulišu jačinu svetla, pa se ona smanjuje na 30 odsto maksimalne snage ukoliko nije registrovan pokret".

Problem prepunih kontejnera uskoro će možda biti rešen zahvaljujući timu Smart Solutions, koji razvijaju senzore za praćenje nivoa otpada i javljaju te informacije nadležnim službama. Ovi senzori, takođe, mogu da detektuju dim i spreče paljenje i uništavanje kontejnera.

Kako bi koncept "pametnih gradova" zaživeo i kod nas, a rešenja proistekla iz inteligentnih ideja zaista dobila mogućnost za primenu, Belgrade Waterfront je pripremio i dodatni fond od 25.000 evra za dalji razvoj ili implementaciju pobedničkih projekata.

2024 © - Vesti online