Subota 13.04.2019.
23:11
blic.rs, Vestionline

Asanžov saradnik ostaje u pritvoru

EPA/Andy Rain
 

Bini, državljanin Švedske koji živi u Ekvadoru pet godina, priveden je 11. aprila na aerodromu u Kvitu dok se ukrcavao u avion na letu za Japan.

Hapšenje je usledilo nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marija Romo rekla da su tri strana državljanina prosleđivala određene informacije u vezi sa ovom državom.

Tridesetšestogodišnji Bini radi kao programer u Centru za digitalnu autonomiju u Kvitu, organizaciju koja se bavi sajber bezbednošću i zaštitom podataka.

Romova je rekla da je Bini posetio Asanža u Ambasadi 12 puta poslednjih godina.

Advokat Binija Karlos Sorija rekao je da je odluka sudija "neshvatljiva i iznenađujuća" i najavio žalbu. On je rekao da je očigledno da je pravosudni sistem sebi dozvolio da bude pod uticajem "nepravosudnih faktora".

- Oni pokušavaju da ga povežu sa nekom vrstom špijunaže, ali bez ikakvog dokaza. On je lični prijatelj Asanža, on ne radi za 'Vikiliks', a biti prijatelj sa nekim nije krivično delo, kao ni posedovanje računara kod svoje kuće - rekao je Sorija Rojtersu.

DŽulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu. On je u Ambasadi boravio od 2012. godine u pokušaju da izbegne izručenje SAD gde ga terete za odavanje državnih tajni nakon što je objavio više hiljada tajnih diplomatskih depeša.

2024 © - Vesti online