Subota 13.04.2019.
20:25
Vestionline, Tanjug

"Nova demokratija hoće da vrati Grčku u prošlost"

EPA/Simela Pantzartzi
Aleksis Cipras

Govoreći na prvom sastanku takozvanog Izbornog komiteta, koji je, prema pisanju ANA-MPA, zadužen za uspostavljanje saveza koji bi se uhvatio u koštac s rastućom plimom nacionalizma i neoliberalizma, Cipras je rekao da pokret "poziva sve napredne građane". 

Grčki premijer insistira da savez ne bude kreiran samo zbog ovogodišnjih izbornih ciklusa, već da postoji i u budućnosti. 

- Mi smo u pravu. Ali suočeni smo sa toksičnom koalicijom koja želi da se vrati na vlast i vrati zemlju u prošlosti - rekao je on. 

Cipras je odbacio kritike lidera opozicije Kirijakosa Micotakisa o tome da je politika vladajuće SIRIZA uništila grčku srednju klasu, rekavši da su prethodne vlade predvođene Novom demokratijom i socijalističkim PASOK-om slomile grčko društvo rezovima i porezima u iznosu od 65 milijarde evra.

- Micotakis govori o uništavanju srednje klase, a prema podacima Nezavisnog statističkog zavoda (ELSTAT) prihode srednje klase su počeli da rastu u periodu 2015-2016. godine za 146 evra, a ovo povečanje se utrostručilo danas zbog ponovog ekonomskog rasta - naveo je grčki premijer.
 

2024 © - Vesti online