Nedelja 14.04.2019.
00:03
Mondo.rs, Vestionline

Ovo su tri zablude o metabolizmu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možda i vi imate neku poznanicu koja može da pojede "pola torte" i da to ne ostavi traga na njenoj liniji, dok se vama čini da se gojite i ako samo "pogledate" u pravcu slatkiša? Ako je to slučaj, znate i sami, imate "drugačiji metabolizam". Pa da vidimo šta to u stvari znači. Donosimo vam tri česte zablude o metabolizmu, i da znate samo da nije baš da vi tu "ništa ne možete".

MIT: "Na metabolizam ne možete da utičete"

Iako genetika i određena zdravstvena stanja, kao što su recimo problemi sa štitastom žlezdom, utiču na to kakav će vam biti metabolizam, postoje načini da ga "optimizujete". I to prilično jednostavni, vežbanje i način ishrane na primer.

"Vežbanje može da poveća potrošnju kalorija i do 30 odsto, a ako radite i vežbe snage, imaćete više mišićne mase koja će vam takođe ubrzati metabolizam", kaže nutricionista Samanta Keseti za portal PureWow.

Osim toga, metabolizam pokreće i zdrava ishrana, tako da bi bolje bilo da birate "pravu hranu" umesto prerađene. Drugim rečima, počnite da kuvate.

MIT: "Mršavi ljudi troše više kalorija od gojaznih"

U stvari je obrnuto. "Metabolizam podrazumeva brojne procese u telu, koji nas održavaju u životu (uključujući i disanje, spavanje, regulisanje otkucaja srca i tako dalje).

Osobama koje imaju višak kilograma je potrebno više kalorija da bi se kretale jer je mnogo teže nositi toliku masu", objašnjava ona.

MIT: "Ako se hranite zdravo i vežbate, metabolizam vam je sigurno dobar"

Ishrana i vežbanje jesu važni, ali postoji još jedan faktor koji ne bi trebalo da zanemarite. Ako ne spavate dovoljno, sami sebe minirate.

"Samo nedelju dana nespavanja utiče na metaboličke procese u telu, remeti hormonsku ravnotežu i povećava vam apetit", objašnjava nutricionistkinja.

2024 © - Vesti online