Subota 13.04.2019.
15:27
Vestionline, Tanjug

Stefanović: Policija u parlamentu zbog bezbednosne procene

Tanjug
Nebojša Stefanović (Foto:Arhiva)

"Pre svega, postavlja se pitanje kome smeta prisustvo policije u Narodnoj skupštini, pogotovo što je poznato da policajci štite Narodnu skupštinu već decenijama unazad", naveo je Stefanović, saopštio je MUP.

On je istakao da je važno da građani znaju da je policija trenutno prisutna u zgradi Narodne Skupštine uz saglasnost generalnog sekretara Skupštine, što je neupitno. 

- Zatim da je tu na osnovu bezbednosne procene da bi zaštitila i narodne poslanike i zaposlene u Skupštini, ali i sprečila eventualne nemile scene, koje su se nažalost dešavale u novijoj istoriji Srbije kada je zgrada Narodne Skupštine spaljivana, kada su kradene slike i nameštaj iz nje i kada su ljudi povređivani - istakao je ministar. 

On je naveo d aje policija tu da bude u službi svog naroda i da zaštiti imovinu građana, u ovom slučaju Dom Narodne skupštine, kao najznačajnije predstavničko telo, kao i sve narodne poslanike, bez obzira kojoj političkoj opciji da pripadaju. 

- Takođe, želim da istaknem da su tvrdnje pojedinih narodnih poslanika da policija tamo sprečava nekome kretanje potpuna neistina, što ste na kraju krajeva mogli da vidite i iz njihovog kretanja po zgradi, koje su sami snimili i objavili. Niko ih nije zadržavao, niko ih nije zaustavljao, niko ih čak ništa nije ni pitao - istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, kao i do sada narodni poslanici, kao i svi zaposleni u Skupštini, mogu da se kreću potpuno slobodno, mogu da obavljaju sve svoje redovne zadatke, mogu da drže konferencije za štampu, budu u svojim kancelarijama i da rade šta god žele. 

- Jedino što ne mogu - ne mogu da pale i lome i da sprovode neko nasilje. Policija nikome neće dozvoliti da upada u zgradu Narodne skupštine, da je pali i lomi i da bilo kakvim nasiljem nad imovinom i narodnim poslanicima pokuša da postigne neki politički cilj - poruičio je Stefanović.

On je podsetio da je pre nekoliko nedelja došlo do upada u zgradu Radio televizije Srbije (RTS), kada je i prećeno novinarima i kada je uništavana imovina ove televizije. 

- Nakon takve situacije, koju ni ja kao ministar unutrašnjih poslova nisam očekivao da će se dogoditi, Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je danas u Skupštini potrebno prisustvo određenog broja policajaca - ističe ministar.

On navodi d aje reč o broju koji je dovoljan da spreči da se bilo šta loše dogodi u Domu Narodne skupštine i poslanicima i zaposlenima i da svakoga ko pomisli da nasiljem ili bilo kakvim drugim terorom sprovodi svoju politiku odvrati od toga. 

- Svi protesti u Srbiji su dozvoljeni, ali bez ikakvog nasilja - istakao je Stefanović.

2022 © - Vesti online