Subota 13.04.2019.
00:59
Al Jazeera

Svađa Francuske i Italije zbog Libije

EPA
Libijska nacionalna armija zaustavljena je u južnim predgrađima Tripolija

Službeni Rim, kojem je Libija nekada bila kolonija, upozorava Pariz, koji je u dobrim odnosima sa Kalifom Haftarom, da se uzdrži od podrške bilo kojoj frakciji. Prethodno su diplomate rekle da je Pariz sabotirao stav Evropske unije koja je pozvala Haftara da zaustavi ofanzivu.

- Bilo bi jako ozbiljno da Francuska, zbog ekonomskih i trgovinskih razloga, blokira inicijativu EU za mir u Libiji i podržava stranu koja se bori. Kao ministar unutrašnjih poslova, neću stajati po strani i gledati - rekao je italijanski potpredsednik Mateo Salvini.

Francuska, koja poseduje naftna polja u istočnoj Libiji, pružila je vojnu pomoć Haftaru, kažu libijski i francuski službenici.

Prema podacima UN, u borbama Haftarovih snaga i međunarodno priznate Vlade u Tripoliju ubijeno je najmanje 56 ljudi, a više od 8.000 osoba napustilo je svoje domove u Tripoliju poslednjih dana.

Haos koji traje osam godina

Haftarov napad na Tripoli poslednji je potez u građanskom ratu i posledičnom haosu, koji vladaju u Libiji od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muamer Gadafi.

Nakon što je "počistila" jug, Libijska nacionalna armija (LNA) zaustavljena je u južnim predgrađima Tripolija, 11 kilometara od centra grada.

2024 © - Vesti online