Nedelja 14.04.2019.
06:30
daljine.rs

Šta ne sme da se nosi u ručnom prtljagu prilikom putovanja avionom

pixabay.com
 

Pored tečnosti koju ne smete unositi u pakovanjima većim od 100 mililitara u ručnom prtljagu (pri čemu treba napomenuti da u tečnosti spadaju kikiriki buter, maskare i snežne kugle) postoje brojni drugi predmeti za koje je krajnje logično što ne smete da ih nosite sa sobom u avion, ali i oni za koje to možda ne biste pretpostavili.

Jasno je da putnicima nije dozvoljeno unošenje eksploziva i zapaljivih supstanci, eksplozivnih naprava kao i naprava čijom upotrebom mogu da se izazovu ozbiljne povrede ili ugrozi bezbednost aviona. Drugim rečima, u avion ne možete uneti pištolje, vatreno oružje i druge uređaje koji ispaljuju projektile, uređaje za omamljivanje, predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom, bilo kakav alat, tupe predmete, kao ni eksplozive i zapaljive naprave i materije.

U ručnom prtljagu je dozvoljeno svašta uneti u avion, ali ipak postoje određene zabrane koje se mogu zaobići pod određenim uslovima.

Pištolji, vatreno oružje i drugi uređaji koji ispaljuju projektile - ne mogu u ručni prtljag

U navedene uređaje spadaju svi oni koji mogu (ili izgledaju kao da mogu) biti upotrebljeni da izazovu ozbiljne povrede ispaljivanjem projektila. To je uglavnom vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške, sačmare i slično. Isto važi i za dečje pištolje, replike i imitacije vatrenog oružja za koje se može pomisliti da je pravo, kao i sastavne delove vatrenog oružja, isključujući teleskopske nišane.

Sve navedeno se ipak može uneti u čekirani, odnosno predati prtljag, ali pod uslovom da su ispoštovani međunarodni standardi i odgovarajući domaći propisi za prevoz te vrste predmeta i materijala, kao i primenjene odgovarajuće procedure propisane od strane avio-prevozioca.

U ručni prtljag ne mogu ni uređaji za omamljivanje

Ukoliko ste želeli nekoga da omamite uređajem u avionu, ne pomišljajte na to. Na prvom mestu, to bi se shvatilo kao akt terorizma, a na drugom kao unos uređaja za omamljivanje koji je zabranjen - barem kada je u pitanju ručni prtljag. Tu spadaju svi uređaji koji su specijalno dizajnirani da onesveste ili parališu protivnika, odnosno napadača, s tim što biste u ovom slučaju vi bili smatrani za napadača.

Kao i za oružje, navedene predmete je moguće uneti u avion, ali u predatom, odnosno čekiranom prljagu - ako su ispunjeni standardi.

Izbegavajte predmete sa oštrim vrhom i oštrom ivicom u ručnom prtljagu

Iako je nekada nemoguće putovati jeftinim letom samo sa ručnim prtljagom u kome nema npr. brijača, znajte da njihov unos zaista nije dozvoljen. U praksi, moguće je da će vam plastični brijač dozvoliti da unesete u rancu ili koferu, ali izbegavajte da sa sobom u avion unosite predmete sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom koji se mogu koristiti da izazovu ozbiljne povrede.

Da li alat može u ručni prtljag aviona?

Alat ne može sa vama spakovan u ručni prtljag. To se odnosi na sav alat koji se može koristiti ili za izazivanje ozbiljnih povreda ili kao pretnja bezbednosti aviona, a to je zapravo skoro sav alat.

Tu spadaju poluge, pajseri, bušilice (i one na baterije) i burgije. Isto tako, alati sa oštricom ili držačem dužim od 6 centimetara, koji se mogu koristiti kao oružje nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu, a to se odnosi na šrafcigere i dleta.

Sav alat koji planirate da nosite sa sobom na vreme spakujte u čekiranji prtljag i prenećete ga bez problema i bez bojazni da će vam, nakon što ste kofer predali, na kontroli iz ručnog prtljaga izvaditi testeru.

U ručni prtljag možete spakovati upaljač, ali najčešće samo jedan, dok u čekiranom ptrljagu mesta ima samo za ispražnjene upaljače.

2024 © - Vesti online