Petak 12.04.2019.
17:55
Vestionline

Žoao Feliks - najmlađi portugalski strelac het-trika u evrokupovima (VIDEO)

EPA/Miguel A. Lopes
Orao koji je rano poleteo: Žoao Feliks, junak Benfikine pobede protiv Ajntrahta

Pogocima igrača koji i dalje pripada Benfici (Luka Jović) i Portugalca koji je prošao sve uzraste nacionalnog tima, a ponikao je u Portu (Gonsalo Pasijensija) Ajntraht je sačuvao nadu za revanš na svom stadionu u četvrtak iako je na Stadionu svetlosti primio četiri gola, pretrpevši prvi poraz posle 22. decembra, kada ga je Bajern u nemačkom prvenstvu savladao u Frankfurtu s 3:0.

Trostruki strelac za portugalskog vicešampiona, koji je u ovoj sezoni na deobi prvog mesta s prvakom Portom šest kola pre kraja šampionata, bio je Žoao Feliks, junoša koji je prošlog leta prekomandovan iz Benfikinih mlađih kategorija u prvi tim. Već se dokazao u domaćem fudbalu s deset golova u prvenstvu, koliko su postigli i njegovi saigrači Rafa Silva i Brazilac Žonas (Švajcarac bosanskog porekla Haris Seferović je s 18 pogodaka i vodeći strelac lige), a sada je zablistao i na evropskoj sceni.

EPA/Miguel A. Lopes
Lopta za suvenir: Pozdrav Feliksa sa zemljakom Pasijensijom iz Ajntrahta, takođe strelcem

Zasijao je tako zaslepljujuće da je nadmašio i samog Euzebija, jednu od najvećih legendi portugalskog fudbala ikada. Do postignuća Benfikinog mladog orla protiv nemačkog tima sa srpskom okosnicom slavni Crni panter je bio najmlađi portugalski trostruki strelac na meču evrokupa. Bilo je to u sezoni 1962/63. Kupa šampiona. Benfika, branilac trofeja kao dvostruki uzastopni evropski prvak, sastala se u novembru 1962. u drugom kolu s Norćepingom. U Švedskoj je bilo 1:1 (Euzebio strelac), a zatim u Lisabonu 5:1 za portugalskog velikana uz tri pogotka legendarnog tamnoputog golgetera poreklom iz Mozambika. Imao je 20 godina i 301 dan.

Žoao Feliks je i prvi Benfikin strelac het-trika u evrokupovima u poslednjih 27 godina. Pre njega tri gola u jednoj utakmici dao je Antonio Pašeko kada su "orlovi" u revanšu prvog kola Kupa UEFA u septembru 1992. preslišali Izolu u Sloveniji s 5:0.

Sva je prilika da će Žoao Feliks biti i Benfikina najskuplja "zlatna koka" ikada. Za sada je to napadač iz Meksika Raul Himenez (27), koji je prošlog leta pozajmljen engleskom premijerligašu Vulverhemptonu za tri miliona evra, a na kraju sezone će biti otkupljen za 38 miliona - ukupno 41.

Pogledajte Feliksove golove protiv Ajntrahta

2024 © - Vesti online