Nedelja 14.04.2019.
05:30
Mondo.rs, Vestionline

Da li je tamna čokolada stvarno bolja od mlečne?

pixabay.com
 

Svi znamo da šećer ima loše efekte po zdravlje, pa je bolje unositi ga što manje, ali da li ste znali da je kakao jedan od najboljih nutrijenata?

Mlečne čokolade, objašnjava ona, obično sadrže oko 25 odsto kakaa, a ostali sastojci su mlečne suve materije i emulgatori. U poređenju sa tim, kvalitetna tamna čokolada može da sadrži 85 odsto ili više kakaa, oko 10-15 odsto šećera i ne sadrži suve mlečne materije i emulgatore.

Nutricionistkinja Vorn ističe da je kakao odličan zbog visokog sadržaja antioksidansa - "teško da ćete ih u nekoj namirnici naći toliko", dodaje ona.

Antioksidanti sakupljaju slobodne radikale, što znači da štite i od nekih vrsta raka, a takođe i ublažavaju znake starenja.

Dva tipa antioksidanata koji se nalaze u kakao su polifenoli i flavonoli, a u kakau ima više polifenola nego u bilo kojoj drugoj namirnici, ističe nutricionionistkinja. Flavonoli štite i kardiovaskularni sistem, poboljšavaju protok krvi do mozga i time poboljšavaju kognitivne funkcije, a imaju i antizapaljenska dejstva.

Istraživanja pokazuju i da polifenoli utiču na mikrobiome u crevima i podstiču rast dobrih bakterija koje imaju antizapaljenske efekte. Kada je reč o mikronutrijentima, kakao je jednako impresivan. Ima visok sadržaj magnezijuma koji je važan za mnoge biohemijske procese u organizmu, a bogat je i bakrom i gvožđem.

Pored svega toga, kakao, a samim tim i tamna čokolada, poboljšava raspoloženje. Sadrži anandamid, neurotransmiter u mozgu koji se povezuje sa osećajem radosti i sreće. Sadrži i feniletilamin koji stimuliše efekat hormona serotonina i dopamina.

Dakle, da, tamna čokolada je svakako bolja za nas, a što je tamnija to bolje - nutricionistkinja savetuje da jedete one koje imaju 85 odsto ili više kakaa. Svakako, to ne znači da morate da pojedete celu čokoladu - već dve kockice su dovoljne da bi telo osetilo sve ove dobre efekte.

2024 © - Vesti online