Petak 12.04.2019.
13:25 >> 16:54h
Vestionline, Tanjug

Premijerka Srbije: Pravi rezultati nas tek očekuju

Tanjug
Ana Brnabić na Samitu u Dubrovniku

Ona je rekla da je "u okviru ovog formata" Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

Srbije je takođe zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu, rekla je srpska premijerka.

Kako je navela, sam format "17+1" deo je globalne inicijative "Pojas i put" koja ima posebnu važnost i podsetila da će na predstojećem forumu u Pekingu, već za nekoliko dana, Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

- Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative ''17+1''. U toku je druga faza rekonstrukcije TE ''Kostolac'', kao i projekat izgradnje Koridora 11 (autoput Beograd - Južni Jadran) koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom - navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da u oblasti vodnog saobraćaja, Srbija ima planove za izgradnju nove luke u Beogradu i nove luke Smederevo.

- Dogovoreni su i projekti izgradnje toplo-dalekovoda u Beogradu, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Beograda i izgradnje industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu - navela je Ana Brnabić.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom tri nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije "Ziđin" u RTB Bor (1,26 milijardi dolara), investicije kompanije ”Šandong Linglong” u Zrenjaninu (800 miliona evra) lao i Memorandum o razumevanju za deonicu Požega-Boljare, koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

- Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje - istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekujei otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

- Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju - ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU. 

Ona je podsetila da se današnji skup održava godinu dana pošto je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu. 

- Ove godine se obeležava i značajni jubilej: sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas - poručila je srpska premijerka.

Ona je pozdravila i punopravno ukljčivanje Grčke u ovaj format saradnje i poželela dobrodošlicu toj zemlji.

2022 © - Vesti online