Četvrtak 11.04.2019.
22:06
Vestionline, Tanjug

Ekvador: Nismo znali za zahtev za izručenje

EPA/Jose Jacome
Hose Valensija

- U vreme kada je doneta odluka o ukidanju azila postojao je samo slučaj u Velikoj Britaniji za kršenje uslovne slobode - rekao je Valensija u obraćanju pred ekvadorskim parlamentom u Kitu, preneo je Rojters. 

Ekvador je prethodno saopštio da je Asanžu ukinuo sedmogodišnji azil u ambasadi, kao i državljanstvo ekvadora, zato što su se Asanž i Vikiliks mešali u poslove te zemlje.

SAD moraju Britaniji da upute zahtev za izručenje Džulijana Asanža do 12. juna, izjavio je danas britanski sudija, zadužen za slučaj osnivača Vikiliksa, Majkl Snou.

Ašanž se pojavio pred sudom u Vestminsteru pošto je izveden iz ambasade Ekvadora i uhapšen zbog kršenja uslova za kauciju pre skoro sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. 

Američki tužioci danas su saopštili da su protiv Asanža podigli optužnicu prema kojoj se tereti da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine. 

Osnivač Vikiliksa optužuje se da je pomogao Mening da provali lozinku, uz pomoć koje je uspela da pristupi podacima u kompjuterima Pentgona.
 

2024 © - Vesti online