Četvrtak 11.04.2019.
18:19 >> 18:23h
Vestionline, Tanjug

Velika Britanija: Ne damo Asanža ako ga čeka smrtna kazna

EPA/Andy Rain
 

"Si-En-En" prenosi da je Džavid poručio da su i britanska i ekvadorska vlada "postale izuzetno zabrinute za zdravstveno stanje Asanža", kojem je ambasada južnoameričke države služila kao utočište poslednjih skoro sedam godina.

- Prva akcija koju je preduzela londonska policija bila je lekarska procena kojom je utvrđeno da li je u stanju da bude priveden - kazao je britanski ministar.

On je dodao da je Asanž imao dozvoljen pristup lekarima dok je bio zatvoren u svom diplomatskom skloništu koji mu je na osnovu azila omogućila vlada Ekvadora.

- Drago mi je što je situacija u ekvadorskoj ambasadi okončana - rekao je Džavid.

Šta čeka Asanža?

- Velika Britanija neće izručiti osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, Sjedinjenim Američkim Državama, ako mu tamo preti smrtna kazna - izjavio je danas britanski ministar za evrposke poslove Alan Dankan.

- To je naša politika u svim okolnostima, tako da se podjednako odnosi se i na Asanža i on neće biti izručen ako će se suočiti sa smrtnom kaznom - rekao je Dancan za Skaj Njuz, a prenosi Rojters.

Američki tužioci danas su saopštili da su protiv Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine. 

Osnivač Vikiliksa, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. 

2024 © - Vesti online