Četvrtak 11.04.2019.
12:28
B. C. - Vesti

Pravi čuvari tradicije i kulture

B. Cvetojević
Srpsko folklorno društvo Kanbera na Red Hilu

U organizaciji neprofitnog društva ACT Bilingual Education Alliance (ACTBEA), koje podstiče i promoviše negovanje jezika zajednica na teritoriji Kanbere, događaj je upriličen u prostorijama Latino-američkog kluba, koji ACTBEA inače koristi kao svoje sedište.

- Bila nam je velika čast što smo pozvani od strane ACTBEA da igramo na njihovom godišnjem skupu. Ova organizacija ohrabruje bilingvalnost i podstiče ljude iz razičitih etničkih zajednica da govore i neguju maternji jezik, sa prvenstvenim fokusom na decu, mlade ljude i njihove roditelje - rekla je za "Vesti" Dunja Cvjetićanin iz Srpskog folklornog društva Kanbera.

Srpski folkloraši predstavili su se šarenolikoj publici, među kojom je bilo pripadnika ne samo latino-američkih naroda, već i članova ruske, bugarske, makedonske i drugih zajednica. Na repertoaru je bio splet igara iz leskovačkog kraja, ali to nije bio kraj njihovog uspešnog nastupa.

B. Cvetojević
 

Po oprobanom receptu, članovi Srpskog folklornog društva Kanbera uspeli su da animiraju prisutne da im se pridruže i nauče prve korake narodnih igara i reči pesama na srpskom jeziku.

- Jedan od naših ciljeva uvek je da ljudi različitog porekla koji gledaju našu igru, pored toga i nauče nešto o srpskom jeziku i kulturi. Ovaj put smo govorili o šumadijskim nošnjama, a takođe, učili smo publiku kako se broji od jedan do deset na srpskom i pokazivali im korake Niške banje i Užičkog kola. Još jedno divno iskustvo za sve nas, a mislim da su i svi prisutni iz organizacije ACTBEA uživali u veseloj atmosferi i druženju s nama - istakla je Dunja.

B. Cvetojević
Jelena i Mirko Pavlović

Spremaju se za Bonirig

Članovi Srpskog folklornog društva Kanbera već planiraju naredne aktivnosti. Namera im je da u predstojećem periodu gostuju u domovima za stara lica, što je humana ideja za svaku pohvalu, a za Vaskrs bi trebalo da se predstave i široj publici srpske zajednice u glavnom gradu Australije. 

- Imamo u planu razne aktivnosti u narednom periodu i radujemo se svakom sledećem nastupu. Trebalo bi da igramo na niz različitih događaja, a kulminacija ove godine za nas, iskreno se nadam, biće uspešan nastup na velikom folklornom festivalu srpske zajednice, koji se tradicionalno održava u avgustu u Bonirigu - najavila je Dunja Cvjetićanin.

2020 © - Vesti online