Petak 12.04.2019.
00:30
Lepota i zdravlje

Kako da se izborimo sa osećanjem depresije?

pixabay.com
 

Pratite pravilo "AMA" - akcija, motivacija, akcija

- Depresija nije prolazna tuga niti znak moralne slabosti. Ne može nestati tek tako niti ljudi mogu jednostavno da se saberu i prestanu da budu depresivni. Potrebno je odgovarajuće i pravovremeno lečenje. Okolina često misli da je dovoljno samo da mislite pozitivno, a ne shvataju da se nekad borite da preživite dan. Još uvek je depresija na našim prostorima tabu tema, pa se stvara osećaj da je sramota biti tužan, a kamoli depresivan - što apsolutno nije ispravan stav i ne treba da obeshrabri - ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatar, prenosi Lepota i zdravlje.

Na pitanje koja je razlika između tuge i depresije, ona objašnjava:

- Tuga je normalna prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako se u svom životu nekada oseća tužno, to traje izvesno vreme, slabi vremenom i na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, deci, da radi i sarađuje sa ljudima. Za razliku od nje, depresivna ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene dece, krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira jer depresija negativno utiče na sve životne aktivnosti. To je kao da gledate svet kroz ogromne sive naočare - kaže dr Damjanović i dodaje:

- Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Naterajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi. Pratite pravilo "AMA" - akcija, motivacija, akcija - to će vam pomoći da podignete motivaciju za neke druge stvari koje su vam važne.

- Postoje i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju psihički čoveka - čega se mnogi plaše. Pomažu da ovaj period traje što kraće, jer što duže traje posledice su veće. Ukoliko je terapija lekovima, nju mora prepisati psihijatar - zaključuje dr Aleksandra Damjanović.

2024 © - Vesti online