Četvrtak 11.04.2019.
11:55
Vestionline, sputniknews.com

Nemačka: Američke sankcije kršenje međunarodnog prava

EPA/MIchael Reynolds
Donald Tramp

U intervjuu za list OWC, Harms je rekao da poslednjih nekoliko paketa američkih sankcija nemaju jasan politički cilj i povezane su sa očuvanjem ekonomskih interesa u Evropi, konkretno sa planovima za povećanje izvoza američkog gasa.

- Mi u osnovi smatramo da se ekstrateritorijalnim uvođenjem sankcija (od strane Vašingtona) evropskim kompanijama koje posluju sa ruskim firmama krše norme međunarodnog prava i smatramo da je to politički besmisleno. Američke sankcije, koje su nametnute ili pripremljene od aprila prošle godine, više ne ukazuju na jasan politički cilj. Nije jasno šta Rusija treba da uradi da bi prestali da je kažnjavaju - istakao je Harms.

Istovremeno, on je priznao da je Evropa nemoćna protiv takve politike SAD, budući da je američko tržište od izuzetne važnosti za velike evropske kompanije i u slučaju bilo kakvih problema, oni će se odreći ruskog tržišta u korist američkog.

Prema rečima Harmsa, razlog za to je globalna dominacija dolara i američkog tržišta.

Osim toga, on je dodao da SAD svojim sankcijama primoravaju evropske kompanije da posluju sa Rusijom sa nesigurnošću, a ponekad i prekidaju poslovanje sa tom zemljom.

- To je veliki problem za evropske kompanije, jer im je, za razliku od američkih koncerna, teže da procene odluke koje se donose u Vašingtonu. To stvara nepoverenje i truje poslovne odnose - konstatovao je Harms.

On je takođe dodao da je Istočni komitet nemačke privrede razvio memorandum koji je usmeren na poboljšanje odnosa sa Moskvom. Prema rečima Harmsa, ovim dokumentom organizacija pokušava da razjasni u kojoj meri je Evropa u gubitku zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom. Dokument je uručen većini evropskih preduzeća, udruženja i političara.

2024 © - Vesti online