Četvrtak 11.04.2019.
10:45
Vestionline

Jednog dana nema me da nikada ne dođem - Džoni Štulić

wikipedia.org
Branimir Štulic na omotu albuma Filigranski pločnici

Branimir Džoni Štulic (Johnny), rođen je 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Njegov otac Ivan, poreklom iz Hrvatske, radio je kao oficir JNA u tenkovskim jedinicama, u kasarni koja je se nalazila u Skoplju. Godinu dana pošto je Džoni rođen, njegova majka Slavica rodila je drugo dete, njegovu sestru Branku. Život i detinjstvo u Skoplju obeležili su njegov govor, pa su zbog njegovog neobičnog naglaska, mnogi mislili da je bosanac. Međutim, već sa pet godina Džoni se seli u Hrvatsku, jer je njegov otac dobio premeštaj u Jastrebarsko, mesto nadomak Zagreba. U tom mestu je on nastavio pohađati osnovnu školu. Šezdesete godine porodica se seli u Zagreb, u novo naselje Siget.

Važnu ulogu u njegovom životu odigrala je i Maja Ostir, koja mu je kao prijatelju iz škole pozajmila akustičnu gitaru, na kojoj je Štulic počeo svirati. Toliko ju je dugo zadržao kod sebe da je prilikom vraćanja morao staviti nove pragove na vratu instrumenta. Studirao je filozofiju, međutim odsek je nekoliko puta menjao, tako da se napokon zaustavio na sociologiji i tu "zalutao" negde "između prve i četvrte godine". Napustio je fakultet, ali se i njegov interes ostvario jer je već uveliko osnivao i raspuštao bendove. Mnogi njegovi poznanici iz vremena dok je studirao govorili su kako je Štulic bio "jedanaesta gitara". Nije poznavao note, svirao je poput mnogih samoukih gitarista, a ukus mu nije bio u skladu sa vremenom. Kao samouki gitarista, on je vežbao danonoćno, i uvek je bio u potrazi za prostorom za vežbanje.

Stvorivši bend Azra koji se munjevito popeo na sam vrh ondašnje jugoslovenske rock-scene, u danima kada je Bijelo dugme vec stagniralo, Štulic je raspustio Azru i 1984. godine otišao u Holandiju. U Holandiji je nastao, trostruki album "It Ain’ Like In The Movies At All". Štulic se 1987. godine vratio u Hrvatsku. Sa sobom je iz Holandije doveo novog basistu, Steven Kippa i svirao je celu 1987. i 1988. godinu, te sa njime sam napravio Između krajnosti i Zadovoljštinu.

Štulic se 1991. godine definitivno vratio u Holandiju i pre izvesnog vremena u razgovoru sa jednim novinarom, rekao mu je kako trenutno i dalje radi na pisanju i prevodima nekih dela. 

Džoni Štulić je autor desetak albuma, od kojih su mnogi prodati u tiražu većem od sto hiljada primeraka. Po službenim podacima nekadašnjeg Jugotona, Štulić je prodao više od milion nosača zvuka.

2024 © - Vesti online