Sreda 10.04.2019.
19:59
Vestionline, Tanjug

Dodik: Nisam optimista, Izetbegović će i dalje uslovljavati

V. Sekulić
Milorad Dodik

- Nisam optimista. Bakir Izetbegović će i dalje uslovljavati. Nemam zahteve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak - rekao je Dodik za RTRS.

Nije izvesno kada će Savet ministara biti formiran, rekao je Dodik i istakao da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da u suštini dogovor nije blizu.

- Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i Srpsku. Ne treba oni nama ništa da daju, niti mi nešto tražimo - kazao je Dodik, koji je aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da je za formiranje Saveta ministara potrebno izmjeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana. 

- Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Savetu ministara i da i drugi u BiH to urade, zatim da se oni sastanu i konstituišu organ. Problem je što su izmislili da to mora da ide u Parlament, a tu je potrebna većina - rekao je Dodik.

Podsetio je i da su i zvaničnici EU jasno poručili da je potrebno što pre formirati vlast na nivou BiH.

Vlast na nivou države BiH nije formirana ni pet meseci nakon Opštih izbora u toj državi.

2024 © - Vesti online