Sreda 10.04.2019.
19:19
Z. Mirković - Vesti

Deci u amanet nasleđe predaka

Z. Mirković
Jedinstvo prošlosti i budućnosti: Najmlađi folkloraši KUD Bambi

- Festival je od početka, a ovo je već šesti, posvećen spajanju tradicionalnog, kulturnog i umetničkog bogatstva sa jedne strane i deteta kao najvećeg dara od Boga, s druge. Upravni odbor i stručni saradnici KSD Bambi nastoje da ostvare jedinstvo između prošlosti i budućnosti. Ovim festivalom svi zajedno gradimo most kojim kroz igru, radionice, koreografije i ostale prateće programe ostavljamo u amanet našoj deci kulturno nasleđe predaka. Ujedno od dece učimo kako da vratimo neiskvareni pogled i osmeh pun ljubavi, čistog i nevinog srca. Hvala svim društvima koja sa nama kroz nesebičan rad i trud to čine - istakao je Aleksandar - Saša Stanković, predsednik KSD Bambi.

On ukazuje da ova manifestacija, koja je svake godine sve masovnija, ima za misiju prenošenje narodne tradicije najmlađima i podsticaj njihove kreacije.

U prvom delu festivalskog dana, deca su imala priliku da učestvuju čak u šest različitih radionica - igraonica na temu "Zajedno smo lepši i jači", literarnoj radionici "Oblici rimovanja u pesmama", pevačkoj radionici na temu Tradicionalno pevanje, igračkoj radionici na temu Srpsko kolo u 3 i u 6, instrumentalnoj radionici na temu Tradicionalni instrumenti, likovna radionica (2D i 3D perspektiva).

Z. Mirković
Predstava je deo festivala

U drugom delu festivala kulturno-umetnička društva su na bini izvela uvežbane koreografije pod budnim okom tročlane stručne komisije koja je na kraju dala sugestije i savete kako poboljšati izvođenje. U ovom delu programa učestvovala su deca iz KUD-a Bor iz Bora, KUD-a "Miodrag Miljković Midga" iz Ćirikovca, KUiSD-a "Bora Stanković" iz Beča, KUD-a Jedinstvo iz Beča, KUD-a Makedonka iz Beča, KUD-a Zavičaj iz Tulna, KUD-a Dukat iz Trajskirhena, SKSK "Barili" iz Braunaua. Publika je uživala i u nastupu orkestra tradicionalne makedonske muzike "Aleksandar".

Stručnu komisiju su činili prof. Dragan Janjić, etno-muzikolog Jelena Simić i stručnjak za scensku narodnu umetnost Milorad Samardžija. Dečjem festivalu prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i sveštenik Jovan Govedarica, koji je blagoslovio priredbu.

Z. Mirković
 

Stručni tim

Sve radionice na kojima su mališani mogli, zabavljajući se, mnogo toga da nauče i otkriju, organizovane su uz pomoć tima koji su činili Ivan Pavlović, vaspitač i dečji animator, Momir Marijoković, student harmonike i instrumentalne pedagogije "Anton Brukner" univerziteta i šef orkestra Folklornog ansambla Bambi, Aleksandar Pantić, tekstopisac i rep izvođač, Aleksandar - Saša Stanković, rukovodilac pevačke grupe Folklornog ansambla Bambi i predsednik društva, Vladan Radojković, koreograf UKNIS-a, nosilac titule maestra sa Uneskovog festivala folklora i umetnički direktor Folklornog ansambla Bambi i Aleksandar Arabadijev, magistar muzičke antropologije i učitelj tradicionalnih instrumenata pri Bambiju.

Sve za mališane

KSD Bambi ušao je u 45. godinu postojanja, ima više od 500 članova u pet folklornih ansambala - od najmlađih do seniora, te ribolovačku, bajkersku i fudbalsku sekciju.

Pošto najveći broj članova čine deca i omladina uprava je pre šest godina odlučila da organizuje dečji festival, zamišljen za mališane do 16 godina.

- Bila nam je čast i zadovoljstvo da priredimo ovakvu manifestaciju i s obzirom na to da su godine samo jedinica za merenje prolaznosti vremena, a ne stanja duha, nadam se da ćemo svi mi dogodine i sledećeg festivala posvećenog našim najmlađima, sačuvati i negovati ono veselo dete koje u svima nama obitava - naglasio je Aleksandar - Saša Stanković.

2024 © - Vesti online