Četvrtak 11.04.2019.
00:30
Mondo.rs, Vestionline

Šest razloga zašto vam opada kosa

pixabay.com
 

"Većina žena tokom života doživi opadanje kose u određenom nivou, a to može da počne čak i u ranim dvadesetim godinama", kaže dr Ken Vilijams.

Razlog za opadanje kose može da bude genetski, ali i neki drugi faktori doprinose tome.

Manjak vitamina A i D

Vitamini su važni - pored toga što održavaju telo zdravim, važni su i za zdravlje kose. Ako nemate nikakvu ideju otkud to da vam odjednom opada kosa, može biti da je razlog "manjak vitamina A i D, gvožđa ili nekih drugih važnih nutrijenata", kaže dr Vilijams.

Stres

Da, i stres može da doprinese opadanju kose, a dr Vilijams kaže da je to verovatno drugi najčešći uzrok opadanja kose.

"Kosa može da počne da opada oko šest nedelja do tri meseca nakon stresnog događaja ili neke traume. Nije neobično da kosa opada čak i u većim pramenovima".

Ukoliko ste nedavno bili pod velikim emocionalnim stresom i sada primećujete da vam ostaje više kose na češlju, ne brinite previše. Opadanje kose usled stresa je privremeno, ali ako vas brine, svakako možete da porazgovarate sa lekarom.

Zategnut rep

Koliko god da glatka, zalizna punđa ili čvrsto zavezana kosa u rep deluju lepo, možda bi bilo pametno da češće puštate kosu da prirodno pada. Ako primećujete da vam se kosa istanjila ili opda, a inače je često vezujete u rep ili punđu, to može da bude uzrok.

"Ovaj tip opadanja kose se dešava kada su folikule traumatizovane stalnim čvrstim vezivanjem u rep ili punđu radi određene frizure. Tanke pletenice koje se vezuju uz glavu, čvrsto vezan rep, ekstenzije, mogu da budu uzrok ove vrste opadanja kose", upozorava dr Vilijams.

Pilule za kontracepciju

Nije baš neko čudo što hormoni mogu da dovedu do određenih promena u telu, ali jeste pomalo čudno da pilule za kontracepciju mogu da budu uzrok opadanja kose.

"Oralna kontracepcija može da uzrokuje opadanje kose kod žena koje imaju predispoziciju za opadanje kose usled hormonskih promena", objašnjava dr Vilijams. "Ova vrsta opadanja kose može da se desi dok uzimate pilule ili kasnije. Važno je da znate da bilo koji lekovi ili terapija koji utiču na hormone, uključujući tu i kontraceptivne pilule, mogu da uzrokuju opadanje kose".

Porođaj

U ženskom telu se verovatno najveće hormonske promene dešavaju prilikom porođaja. Mnogim ženama nakon porođaja opada kosa, ali to je privremeno, tako da ne morate previše da brinete. Posle nekoliko meseci bi trebalo da počne da vam raste "nova" kosa, tako da ćete opet imati gustinu i volumen kao nekada.

Menopauza

Kao što smo već rekli, hormonske promene mogu da utiču na opadanje kose. "Ubrzano opadanje kose ili istanjivanje je često kod žena u menopauzi i perimenopauzi, zbog promene nivoa hormona. Kada se nivo estrogena i testosterona menja u ovom periodu, taj disbalans utiče na opadanje ili istanjivanje kose".

Ako primećujete da vam kosa opada više nego inače, nemojte odmah previše da se zabrinete, već razmislite da li je neki od ovih razloga možda uzrok tome. Ukoliko ne uspevate da utvrdite uzrok opadanja kose, razgovarajte sa lekarom – što se pre utvrdi uzrok, to ćete brže moći da delujete i sprečite dalje opadanje kose.

2022 © - Vesti online