Četvrtak 11.04.2019.
05:30
Vestionline

Škoda u problemu - prodali 100.000 vozila manje

Youtube/MOTOR1 US
 

Kako tvrdi direktor kompanije Bernhard Majer, Škoda je mogla da proda 100.000 vozila više. Problem je što nije imala kapacitet da ih proizvede, a to je pogodilo modele Fabia, Rapid, Superb, kao i popularne krosovere Karoq i Kodiaq.

Primera radi, gubitak od 100.000 prodatih vozila je približan ukupnom broju napravljenih Karoqa, što je jasan znak veličine ovog problema.

Škoda u svoje dve glavne fabrike u Češkoj, u Mladoj Boleslavi i Kvasiniju pravi 800.000 jedinica godišnje. Kompanija poseduje i treću fabriku u Slovačkoj, ali se u njoj pravi samo mali gradski hečbek Citigo. Škoda je problem pokušala da reši uvođenjem vikend smene, ali je radnički sindikat uložio veto na te planove.

S obzirom da je Škoda predstavila novi kompaktni model Scalu i još jedan krosover Kamiq, jasno je da bi ograničenje proizvodnje moglo dodatno da šteti ovoj kompaniji. Zato Škoda planira da otvori treću fabriku u Češkoj, koju bi delila sa ostalim brendovima iz Volkswagen porodice.

Tokom godine čelnici će odlučiti gde će je napraviti i koji će se modeli u njoj praviti.

S obzirom da će za pokretanje pogona biti potrebno nekoliko godina, u Škodi se nadaju da će sindikat odobriti uvođenje smena tokom vikenda što pre.

2024 © - Vesti online