Sreda 10.04.2019.
10:24
Tanjug, Vestionline

Drecun: Priština dodatno podiže tenzije

M. Karović
Milovan Drecun

U intervjuu za RTS, on je takođe ocenio da se aktivnosti SAD na diplomatskom planu prebacuju ka Tirani, čime se Albanija na velika vrata uvlači u rešavanje kosovskog problema.

Priština umesto da ukine takse na srpsku robu i stvori uslove za nastavak razgovora s Beogradom, i umesto da poštuje izbornu volju srpskog naroda na minulim izborima, ona jednostranim potezima nastavlja da destabilizuje situaciju, rekao je Drecun. 

Prema njegovim rečima, Priština ugrožava bezbednost srpskog naroda, posebno na severu Kosova, i nastavlja da dodatno podiže tenzije, i to sve u uslovima kada su vidljive snažne diplomatske aktivnosti SAD i Nemačke. 

- Postavlja se pitanje da li su te aktivnosti usmerene na ohrabrivanje Prištine da ide dalje s jednostranim merama i pokušava da lopticu prebaci u dvorište Beograda i pokaže kako je Beograd nekonstruktivan, kako ometa proces nastavka razgovora, ili je u pitanju jednostavno nemoć i Vašingtona i Berlina da ubede Prištinu da počne da se racionalno ponaša - rekao je Drecun.

On je dodao da je očigledno namera Prištine da većinsku volju srpskog naroda iskazanu na poslednjim lokalnim izborima poništi i instalira neke pojedince iz redova srpskog naroda koji bi poslužili samo kao maska da se pokaže da su Srbi ipak učestvovali na nekim izborima, a da se onda stvore uslovi za srpsko-srpske sukobe, što bi poslužilo kao razlog za intervenciju.

- Ako bi se stvorila neka konfliktna situacija, posle izbora, Priština bi to mogla da upotrebi kao opravdanje za intervenciju sa svojim specijalnim snagama da navodno održe red na severu Kosova - rekao je Drecun.

On se upitao i da li je pojava u redovima Kfora pripadnika sa amblemima Albanije, odnosno albanskih oficira, u cilju povećanja bezbednosti ili zastrašivanja Srba.

- Ne može komandant Kfora da se pravi da ne zna koliko je osetljiva situacija na severu (KiM) i da kaže da su šetali u grupi ostalih oficira. To nisu bezazlene šetnje - smatra Drecun.

Prema njegovim rečima, normalan put je da Priština ukine takse jer su zbog toga predstavnici srpskog naroda podneli ostavke i onda bi se stvorili uslovi da se vrate.

- Kosovski predsednik Hašim Tači povlači potez kojim želi da skrene pažnju sa činjenice da je Priština ta koja onemogućava nastavak razgovora, i Albanci žele da nastave putem koji je trasirao (albanski premijer Edi) Rama, a to je put ujedinjenja Kosova i Albanije, i sada se aktivnosti SAD na diplomatskom planu prebacuju na Tiranu i Albanija se na velika vrata uvlači u rešavanje kosovskog problema - zaključio je Drecun.

2024 © - Vesti online