Utorak 09.04.2019.
22:35
Vestionline, Tanjug

"Više ne razdvajamo decu iz migrantskih porodica"

EPA/Michael Reynolds
Donald Tramp

Američki predsednik je konstatovao i da se sada mnogo više migranata kreće prema SAD-u iz pravca Meksika, jer ova politika više nije na snazi,prenosi AP

Tramp je naglasio i da je on zaslužan što takve mere nisu na snazi i da je njegov prethodnik, predsednik Barak Obama, onaj koji je uveo praksu razdvajanja dece od njihovih porodica.

Politika razdvajanja dece migranta od njihovih porodica obustavljena je pod pritiskom prošle godine nakon što su snimci desetine dece migranata koji su bili smešteni u prostoru ograđenom žičanom ogradom u objektima na granici sa Meksikom proširili medijima i društvenim mrežama.

To je pokrenulo pitanja pravne opradanosti za ove mere kao i osudu javnosti što je na kraju dovelo do promene ovakve politike.

Dosadašnja američka sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen, koja je podnela ostavku, sprovodila je politiku "nulte tolerancije" za ilegalan ulazak u SAD u kojoj je nekoliko hiljada dece razdvojeno od svojih roditelja pošto zakoni SAD predviđaju da deca nelegalnih miganata ne mogu da budu pritvorena sa njima, jer nisu optužena za isto krivično delo.

2024 © - Vesti online