Utorak 09.04.2019.
17:55
Vestionline, Tanjug

"Hrvatska i dalje negira genocid iz vremena NDH"

pixabay.com
 

To je rekao predsednik Skupštine Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine" Nedeljko Mitrović.

- Građani Republike Srpske i svi progresivni i humani ljudi treba stalno na školskim časovima i drugim manifestacijama da podsećaju na genocid koji se nikada ne sme zaboraviti, rekao je Mitrović - prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

Mitrović navodi da su genocid počinile regularne jedinice NDH - ustaše, formacije kao što je "Pavelićev zdrug" i druge u sistemu ustaških koncentracionih logora Jasenovac, Donja Gradina i drugim logorima i u banjalučkim selima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

- Novootkrivene fotografije koncentracionog logora Jasenovac, koje je iz vazduha snimio američki pilot u januaru 1945. godine, ključni su dokaz ustaškog zločina genocida - istakao je Mitrović.

Ovi snimci jedan su od dokaza da su tačni podaci do kojih su došli objektivni istoričari, stručnjaci i potomci žrtava da je u Jasenovcu ubijeno više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma, zaključio je Mitrović.

2024 © - Vesti online