Utorak 09.04.2019.
16:56
Tanjug, Vestionline

Goran Davidović oslobođen optužbi

Goran Davidović Firer
Goran Davidović

U njoj je navedeno da je prvostepena presuda Višeg suda pobijena zbog "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje Gorana Davidovića i da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Opštinskog organa za prekršaje za isto krivično delo kao i u ovom, novom predmetu".

Apelacioni sud je na sednici 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. oktobra 2018. godine.

U istom predmetu je drugi optuženi, Nedeljko Pešić, dobio godinu dana i dva meseca zatvora, a njemu je takođe ukinuta izrečena kazna.

Veće sudija, koje je oslobodilo Davidovića, činili su predsednik veća, sudija Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su doneli jednoglasno.

Nije moje da komentarišem odluke suda, ali možemo da izrazimo nezadovoljstvo takvom odlukom, rekao je danas član Predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović na pitanje novinara u vezi sa odlukom Apelacionog suda da Gorana Davidovića, vođu zabranjenog "Nacionalnog stroja", pravosnažno oslobodi optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Mirović je je na konferenciji za novinare u Gradskom odboru SNS Novog Sada rekao da osuđuje svako delovanje koje ima za cilj promociju vrednosti fašizma, nasilja, pa i kada je reč o delima tih pojedinaca.

- Radi se o marginalnim grupama. Verujem da ima snage da se u budućnosti spreči bilo kakvo takvo delovanje, narušavanje ustavnih normi, a Ustavni sud treba pojedinačno da s izjasni za svaki pojedinačni slučaj. Nisam zadovoljan što svi ti procesi, pa tako i ovaj, traju pet, šest, sedam godina - kazao je Mirović.

Prema njegovim rečima, to rezultat prethodne vlasti i njemu se, kao predsedniku Pokrajinske vlade, građani najviše žale na rad sudova.

2024 © - Vesti online