Utorak 09.04.2019.
15:20
Vestionline

Čadež: Podrška evropske privrede priključenju Zapadnog Balkana EU

PKS
 

Predsednik Privredne komore Srbije tokom dvodnevne posete Briselu učestvovao je na današnjem zasedanju Predsedništva Evrokomora, razgovarao sa kandidatima na izborima za novi EU parlament i imao više sastanaka sa predstavnicima  evropskih institucija.

- Nema u Briselu poslovne organizacije koja je toliko angažovana oko proširenja EU kao što su Evrokomore. Asocijacija evropskih komora je u maju prošle godine usvojila zajedničku poziciju sa Komorskim investicionim forumom kojim je jednoglasno podržano proširenje EU na Zapadni Balkan sa perspektivom članstva 2025. Taj stav je potvrđen i na Evropskom parlamentu preduzeća gde je većina od više od 700 privrednika glasala za podršku proširenju - rekao je Marko Čadež.
 
U razgovorima sa kandidatima za poslanike novog saziva parlamenta Evropske  unije predsednik PKS je naglasio da je za region posebno važno da budući evropski parlament unese novu dinamiku za brže priključenje Srbije i Zapadnog Balkana.
 
- Za ovaj region je to utoliko značajnije imajući u vidu sve intenzivnije ekonomske okršaje između EU, SAD i Kine i realnost da naše male ekonomije teško mogu same, izvan EU, da odgovore na izazove i ekonomski opstanu u sudaru interesa velikih - upozorio je Čadež.
 
Tokom posete Briselu, a u sklopu pripreme za naredni Samit o Zapadnom Balkanu, Čadež se sastao i sa predstavnicima Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Tokom razgovora predloženi su novi instrumenti za uključivanje poslovne zajednice regiona kao aktivnog partnera u procesu priključenja, što će biti jedna od ključnih tema dijaloga predstavnika zapadnobalkanskog biznisa sa evropskim institucijama na zasedanju u Poznanju.

2024 © - Vesti online