Utorak 09.04.2019.
13:00
A. Vučićević - Vesti

Za šampione nema prepreka

I. Karić
Razgovor sa šampionkom: Ivana Španović sa okupljenim mališanima

U saradnji sa Atletskim savezom Srbije i Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda organizovali su manifestaciju Odluči se za sport - veruj šampionu u sebi.

Mališani iz srpskih atletskih udruženja zajedno sa drugarima sa različitim oblicima invaliditeta proveli su dan u različitim sportskim aktivnostima. Deca su izvodila motoričke vežbe koje su od velike važnosti za pravilan rast i razvoj.

Osim ukazivanja na značaj bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću, ideja ovog okupljanja bila je i da mališani nauče kako da budu deo tima, kako da pobede i poštuju protivnika.

I. Karić
Motoričke vežbe od velikog značaja za razvoj dece

Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka, otvorila je manifestaciju.

- Zahvaljujući sportu, danas imam priliku da se obratim deci, budućim šampionima i želim da ih podstaknem da nastave da treniraju vredno ka ispunjenju svog cilja. Sport je uvek prava opcija. Deca će naučiti mnogo važnih lekcija koje će im kasnije u životu puno značiti. Sada, dok su još mali, baveći se sportom, razvijaće se pravilno. Važno je da se druže, igraju sa drugarima, a iz tog odnosa saznaće mnogo o radu i disciplini, volji, želji i veri u sebe da ne odustaju posle poraza. Naučiće da nije kraj sveta kada izgube, da budu još jači kada je teško i da svaku sledeću priliku iskoriste da se bore i da pokažu da su najbolji - rekla je Ivana.

Deca iz Škole za decu sa cerebralnom paralizom "Miodrag Marić" uživala su u druženju i prilici da i oni budu sportisti. Olivera Obradović, nastavnica iz ove škole, dovela je svoje đake da se oprobaju na poligonu.

I. Karić
Đaci škole "Miodrag Marić" uživali u druženju

- Ovakve manifestacije deci znače dosta jer često nisu u prilici da izađu u javnost i da isprobaju različite sportske aktivnosti. Sport pomaže svima, pa i njima. Bez obzira na njihova ograničenja, ta želja da se bave sportom je kod njih ista kao i kod svakog drugog deteta. I zato treba da dobiju priliku za to - rekla je Olivera.

Zvezda manifestacije ipak nisu bile poznate ličnosti, već mnogi mališani koji su svojim primerom pokazali da je sve moguće. Među njima je desetogodišnja E. B. Iako se muči sa brojnim teškoćama koje su posledica cerebralne paralize, ova nasmejana devojčica primer je da ne postoje nemoguće stvari.

Energijom sa kojom se trudila da uspešno savlada svaku prepreku na poligonu pružila je primer svima da svako može biti sportista. Kako kaže, volela bi da kao Ivana Španović jednom osvoji medalju. Sanja o Olimpijadi, o putovanju u Kinu i Italiju i tvrdi da će sigurno sve to i ostvariti.

Svet bolji bez ekrana

Manifestaciju je podržala i poznata pevačica Lena Kovačević. Ona je istakla da joj se dopada svaka inicijativa koja decu usmerava na sport.

- Važno je da pokažemo na koji način da se bore protiv izazova modernog društva, da ne budu stalno onlajn, da nauče da je svet važniji, širi i bolji van ekrana. Sport je najzdraviji način da deca nauče da budu deo tima, da otkrivaju sebe - rekla je Lena za "Vesti".

I. Karić
Lena Kovačević

Ona dodaje da žali što sport nije u većoj meri bio deo njenog odrastanja.

- Moj glavni sport bila je muzika. Rano sam krenula da sviram klavir i mnogo vremena sam provela uz muziku. Ipak, uvek sam bila fizički aktivna. Volela sam gimnastiku, mnogo vremena sam provodila napolju sa drugarima. Stalno smo trčali, vozili rolere, bicikle... Bili smo mnogo aktivniji nego današnji klinci - kazala je Lena Kovačević.

Lepa poruka

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, istakao je prilikom otvaranja manifestacije da ovaj događaj šalje jednu važnu i lepu poruku.

- Naš cilj je oduvek bio da što više dece, kroz sport i negovanje dobrih vrednosti, izvedemo na pravi put. Da li postoji lepši način za druženje i razvoj od sporta? Deca su budućnost i u njihov rast, razvoj i vaspitanje treba ulagati sve, a sport je tu da doprinese - rekao je Branković.

Umetnost uz sport

I glumica Hristina Popović svojim prisustvom pružila je podršku ovoj manifestaciji.

- Meni je uvek čast da podržim svaku aktivnost ove fondacije zato što mi se čini da rade jako važne stvari za decu, u koju treba najviše ulagati. U mojoj porodici je sport bio neodvojivi deo života. Dolazim iz umetničko-sportske porodice. Moja majka je bila atletičarka na 400 metara, pa posle balerina. Moj deda je bio čuveni bokser. Uz umetnost, svi smo se uporedo bavili sportom. Učena sam da su to dve najsvetije discipline i to sada prenosim na dalje generacije - rekla je Hristina za "Vesti".

2024 © - Vesti online