Ponedeljak 08.04.2019.
19:10 >> 09:59h
B. Miličić - Vesti

Srpski centar titulu odneo u Štutgart

B. Miličić
Pehari za pobednika: Gojko Baralić i predstavnici SC Štutgart

Pobednik ovogodišnje Smotre je Srpski centar iz Štutgarta i on predvodi grupu od 15 društava koja su stekla pravo učešća na Evropskoj smotri srpskog folklora koja će se održati u Beogradu 8. i 9. juna. Smotru je organizovao Savez srpskih udruženja Nemačke (SSUN) uz medijsko pokroviteljstvo “Vesti” najtiražnijeg dnevnog lista dijaspore. 

Početku zvaničnog nadmetanja prethodila je višečasovna tehnička proba koju je uspešno vodio Ivica Zlatanović, član KUD Jugos iz Minhena. Program u velikoj dvorani TSV Feldmohing počeo je izvođenjem himni Republike Srbije i Republike Srpske.

Zatim je Zvezdan Đurić, voditelj programa, najavio pozdravnu reč domaćina ovogodišnje smotre KUD Jugos. Predsednica Olivera Miljanić je poželela svim učesnicima i gostima lepo druženje, zabavu. Učesnike i publiku pozdravili su i Saša Ćelić, potpredsednik SSUN i Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske i predsednik Saveta Evropske smotre srpskog folklora.

Dobrodošlicu svima poželela je ženska pevačka grupa KUD Jugos pesmom “Domaćine, dobri gosti ti dođoše”. Uvod u glavni program Smotre predstavljali su revijalni nastupi KUD Jugos iz Minhena i SKUD Mladost iz Hamburga, a onda su se na sceni u prvom delu programa smenjivali igrači 10 ansambala. Posle pauze program je nastavljen revijalnim nastupom SKC Zindelfingen i druge grupe od 10 društava.

B. Miličić
Saša Ćelić i članovi KUD Izvor Noj Izenburg

Tokom nastupa folkloraša posetioci su uživali u lepršavoj igri mladosti, šarenilu narodnih nošnji, bogatstvu i raznolikosti narodnih običaja Srba iz raznih delova Srbije i regiona. Tako je Smotra bila svojevrsna igračko-muzička i folklorna šetnja kroz Kosovsko Pomoravlje, Gnjilane, Bujanovac, Pčinju, Leskovac, Negotin, Kobišnicu, Belopalanačko polje, Šumadiju i Pomoravlje, Banat, Crnu Travu, Lepenicu, Mačvu, Kumanovsko polje i Bosilegradsko Krajište.

U očekivanju rezultata učesnici Smotre su igrali, pevali i veselili se. Kada je počelo proglašenje rezultata, svi učesnici su nagrađeni burnim aplauzom i glasnim navijanjem. Svaki pehar “Vesti” i zahvalnica SSUN propraćeni su gromoglasnim aplauzima i navijanjem. Pobednik Smotre, Srpski centar Štutgart je euforično proslavio titulu i svi članovi izašli su na pozornicu veseleći se i igrajući, a aplauzima su ih pozdravljali ostali učesnici i posetioci Smotre.

To je bio i kraj ove dobro posećene manifestacije u kojoj su uspešno posao obavili organizatori Savez srpskih udruženja Nemačke i domaćini KUD Jugos iz Minhena. Dobrom utisku posle svega doprineli su i učesnici koji su se tokom punih 12 časova veselili, igrali i pevali. Treba reći i da je velika grupa članova KUD Jugos radila neumorno tokom Smotre, ali i u pripremi, jer su uz podršku ugostitelja Stojana Bajića i Dušana Savkovića, kao i firme Different Eventauštattung
Sanija Kecmana obezbedili mrsnu i posnu hranu za učesnike i goste Smotre i neophodni iventar.

REDOSLED TAKMIČARA

1. Srpski centar Štutgart 98 bodova

2. KUD Borac Solingen 97,5

3. KUD Izvor Noj Izenburg 97,16

4. SKD “Sveti Sava” Gepingen-FA “Brankovo kolo” 95,66

5. SD Dunav Hohajm 95,50

6. KUD Jugos Minhen 95,33

7. SKUD Mladost Hamburg 95,16

8. SKD Sloga Manhajm 93,83

9. KUD Zlatni opanak Berlin 93,33

10. SKC Ofenbah 93,00

11. SKK Nova generacija Šorndorf 92,83

12. SKSK Sloga Štutgart 92,33

13. SKD “Karađorđević” Rojtlingen 92,00

14. KHD Kolo Frankfurt 91,66

15. SKSC Šumadija Hajlbron 91,00

16. KUD Kolo Esen 90,83

17. KUD Zora Ratingen 89,66

18. KUD Srbija Dortmund 87,00

19. SHKD Morava Štutgart 85,00

20. KUD Drina Augzburg 82,30

SPECIJALNE NAGRADE

1. Srpski centar Štutgart – nova koreografija/originalno postavljena.

2. KUD Izvor Noj Izenburg – koreografija najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu.

3. Srpski centar Štutgart (Zdravko Ranisavljević) – najbolji muzički aranžman.

4. SD Dunav Hohajm – najuigraniji ansambl.

5. KUD Izvor Noj Izenburg – najbolji kostim.

6. KUD Borac Solingen – najbolja grupa pevača.

7. KUD Jugos Minhen – najbolji igrač Dominik Bloh.

8. KUD Jugos Minhen – specijalna nagrada za najefekasniji nastup.

B. Miličić
Najefektniji nastup: Devojke Jugosa Minhen

Pokloni uvaženim gostima

Gojko Baralić blagajnik SSUN uručio je prigodne poklone gostima, među kojim su Snežana Miljanić generalni konzul Srbije u Minhenu, Božidar Vučurović generalni konzul Srbije u Štutgartu, Mićo Ćetković šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i dugogodišnji predsednik SSUN, protojerej-stavrofor Đorđe Trajković, Nenad Milenković iz Švajcarske, ugostitelj Stojan Bajić.

Srbi za Srbe

Ogranak Humanitarne organizacije Srbi za Srbe za Nemačku iz Nirnberga, imao je štand na kojem su delili informativni materijal, ali i prodavali majice, zastave i druge predmete ove organizacije. Aleksandar Mršić, koji vodi ogranak za Nemačku, bio je sa suprugom na štandu i rado su davali informacije zainteresovanim. Oni koriste svaku priliku da se pojave gde se okupljaju naši ljudi po celoj Nemačkoj.

Ocenjivale i nošnje i pesmu

Sve nastupe pratio je i ocenjivao tročlani žiri u kome su bile Selena Rakočević, Vilma Niškanović i Mira Zakić. Žiri je imao pune ruke posla ocenjujući nošnje, koreografije i pesmu.

2024 © - Vesti online