Utorak 09.04.2019.
09:48
Novosti

"Džihadisti sa Košara sejali smrt u Londonu i svuda po svetu"

EPA/Armando Babani
Foto: Ilustracija

Nemci bili ključni za stvaranje OVK

Klarenberg je u tekstu "Dvadeset godina od kosovskog rata" za "Global risrč" naveo da je nemačka obaveštajna služba bila ključna za stvaranje terorističke OVK na Kosmetu, kao i da je ona imala najtačnije podatke o ogromnom bogatstvu u toj srpskoj pokrajini.

Među najozloglašenijim imenima onih koji su učestvovali u ratu na Kosovu i borili se protiv vojske tadašnje SR Jugoslavije, a potom počinili zločine koji su "okupali krvlju" Englesku, Belgiju, Izrael, Francusku i Siriju, Klarenberg ubraja britanskog pukovnika Džejmsa Lija Mesura.

Prema njegovim rečima, Mesur je u Siriji do pre nekoliko meseci vodio humanitarnu organizaciju "Beli šlemovi", koju je zvanični London zadužio za raspirivanje rata na Bliskom istoku.

Klarenberg piše da je jedinicu mudžahedina na Kosmetu lično vodio zamenik Osame Bin Ladena Aim el Zavahiri, koga su često nazivali ideologom Al kaide i koji je preuzeo vođstvo nad njom 2011. godine posle ubistva Bin Ladena.

Neki veruju da je on bio "operativni mozak" koji je stajao iza napada na SAD 11. septembra 2001. godine, navodi se u tekstu čije delove danas prenose "Večernje novosti".

Klarenberg je, pozivajući se na podatke iz istrage bivšeg tužioca američkog ministarstva pravosuđa Džona Loftusa, objavio da Al kaida nije jedina islamistička grupa koja je delovala na Kosovu, već da su tu delovali teroristi El Muhajiroun, Bakrija Muhamed, Abu Hamza, Harun Rašid Asvat - krivac za napad na londonski metro u julu 2005, kao i Kan Šarif koji je učestvovao u samoubilačkom napadu u baru u Tel Avivu.

Nemački novinar je izneo podatke da su vojnike OVK u Albaniji obučavali specijalci CIA i Zelene beretke, kao i da je britanski SAS bio ključan za obuku terorista u Albaniji.Prema Klarenbergovim informacijama, na Kosovo su "sasovci" upućivani na takozvane operativne piknike, uglavnom da navode avijaciju, a prvi njihovi vojnici stigli su na Kosovo i Metohiju 21. marta 1999. godine.

2021 © - Vesti online