Ponedeljak 08.04.2019.
16:50
Telegraf.rs, Vestionline

Dijabetes tipa 2: Svrab na ovom delu tela je samo jedan od simptoma bolesti

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Skoro su objavljeni i strašni podaci koji ukazuju na to da od dijabetesa u Velikoj Britaniji boluje 4,7 miliona ljudi, od kojih 90 odsto ima dijbetes tipa 2. Međutim, smatra se da je daleko više onih koji imaju rano oboljenje, a da i ne znaju sa čime se suočava njihov organizam. Ukoliko su ljudi upoznati sa simptomima ove bolesti, mogu na vreme da se jave lekaru i da spreče razvijanje bolesti.

Češanje određenog područja tela je samo jedan od simptoma dijabetesa tipa 2.

Svrab genitalija je tipičan znak oboljevanja. Pored toga, mogu se javiti i gljivice u ovom području, ali i urinarne infekcije. Interesantno je da se ovaj simptom pojačava tokom noći, pa su tada tegobe veće.

Svrab genitalija je posledica povećanja nivoa glukoze u krvi, koja onda dospeva u urin, te se širi i na genitalnu regiju.

Trebalo bi napomenuti da se ovi simptomi ne moraju javljati samo usled oboljevanja od dijabetesa tipa 2. Međutim, najbolje bi bilo otići kod lekara i proveriti koji je uzrok ovakvog problema.

Posmatrajte svoje telo, pa ako se pored svraba genitalija i čestog uriniranja primetite pojačanu žeđ i umor, kao i hroničnu malaksalost proverite stanje šećera u krvi.

Kada bolest uzme maha, javlja se nagli gubitak telesne težine i zamagljen vid, ali vi bi trebalo da reagujete pre nego što vam se ovo desi.

- Ovi simptomi se javljaju ukoliko se šećer ne koristi kao izvor stvaranja energije u telu - napominju iz britanskog Saveza za dijabetičare.

Rana dijagnoza bolesti i adekvatan tretman, uz redovno korišćenje medikamentalne terapije može čak i da zaustavi razvoj bolesti, pa i da umanji simptome iste.

Pretpostavlja se da se u Velikoj Britaniji na svaka dva minuta po jedna osoba razboli od dijabetesa. Situacija u Srbiji nije tako zastrašujuća, ali ako ne povedemo računa o svom zdravlju može se dersiti da ova bolest eksalira.

2024 © - Vesti online