Ponedeljak 08.04.2019.
12:12
B. Cvetojević - Vesti

Viktorija: Milijarde za bolje puteve

Vesti
 

Prošlog petka predstavnici Federalne vlade najavili su značajne projekte uz pomoć kojih će se realizovati planovi za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. Za njih će biti izvdojeno čak 2,2 milijarde dolara, a tokom naredne godine trebalo bi da donesu rezultate -  smanjenje tragičnog bilansa na putevima u Vitktoriji.

Od početka ove godine u Viktoriji beleži se drastično povećanje crnog bilansa na putevima. Tako je do kraja marta na putevima živote izgubila 78 osoba, a tokom prva tri meseca prošle godine 53 osobe. Od 78 poginulih, 53 osobe su nastradale u unutrašnjosti države zbog čega su nadležni zatražili pomoć u hitnim intevencijama federalne vlade.

Povodom investicija u Viktoriji premijer Skot Morison istakao je da će značajna sredstva obezbediti da roditelji, deca i zaposleni do svojih kuća putuju bezbednije.

- Na putevima širom Australije prošle godine je poginulo više od 1.000 ljudi. To je poražavajući statistički podatak - rekao je premijer. - Reč je o očevima i majkama koji nisu stigli da se vrate sa posla svojim porodicama, deci koja nisu stigla u školu.

Od ukupnog iznosa sredstava namenjenih Viktoriji polovina, odnosno 1,1 milijarda, biće dodeljena lokalnim upravama koje će finasirati saobraćajne projekte. U program za obnovu saobraćajne infrastrukture u Viktoriji biće uplaćeno dodatnih 500 miliona dolara od 2019. do 2024. godine.

Premijer Morison podseća da će lokalne uprave same odlučivati o saobraćajnim prioritetima u svojom sredinama, kako bi se na najbolji način rešili neki od gorućih problema za vozače. Sredstva su izdvojena iz ovogodišnjeg budžetskog suficita, što je inače prvi put u poslednjih deset godina, a zahvaljujući snažnoj privredi koja je omogućila vladi da "investira u bezbednost saobrachaja".

Najavljeni radovi

- Veliki saobraćajni radovi najavljeni su na Princes, Hamilton i Džilong autoputevima, koje je Kraljevski automoto savez RACV identifikovao kao najopasnije za vozače i učesnike saobraćaja.

- Najavljeni su i radovi na Golber Veli autoputu, na deonici od Numurkaha do granice se Novim Južnim Velsom, a pored toga i na pristupnim saobraćajnicama kojima se povezuju mesta Balarat i Voragal.

Plenti Roud crna tačka

Na području Melburna trenurno je najopasnija saobraćajnica u celoj zemlji. Reč je o Plenti roudu, za koji će se izdvojiti sredstva u cilju smanjenja nezgoda. Predviđeni su i radovi na loše održavanoj saobraćajnoj infrastrukturi u Donkasteru, Čedstonu i Springvejlu.

2021 © - Vesti online