Ponedeljak 08.04.2019.
09:53
Politika

Tolstoj: Rusija je pogrešila što nije zaštitila Srbiju od NATO agresije

commons.wikimedia.org
Bombardovanje SRJ 1999. godine

On je naveo da je Rusija devedesetih godina prošlog veka imala previše unutrašnjih problema, posle čega dugo nije mogla da se oporavi, ali da mnogi u Rusiji smatraju da je krajnje neprijatna činjenica i velika greška, da uprkos okolnostima i teškoćama, nije uložila maksimalne napore i nije iskoristila sve mogućnosti da zaštiti suverenitet Srbije.

- Bespomoćnost Rusije pre 20 godina imala je tragične posledice, ne samo za Srbiju, već za celo čovečanstvo - rekao je Tolstoj za "Politiku".

On je ponovio da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i odrešilo ruke kriminalcima, a da međunarodne organizacije danas ćute o tome jer počinioci tuh događaja još nisu privedeni pravdi.

- Ako priznaju krivicu za ubistva Srba, moraće da priznaju krivicu za ilegalne invazije na Irak, Libiju, Siriju. Popis zločina neće imati kraj - kaže Tolstoj koji je praunuk čuvenog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

On je uvjeren da bi, realizacijom projekata koji mogu da obezbede energetsku nezavisnost Balkana, ekonomska korist balkanskih zemalja od njih mogla biti veća nego od saradnje sa EU, jer je danas struktura privrede Rusije i balkanskih zemalja slična.

Tolstoj naglašava da su vekovne veze između srpskog i ruskog naroda, njihove kulture i istorije, garancija da će i u budućnosti te dve zemlje biti neraskidivo povezane.

2024 © - Vesti online