Nedelja 07.04.2019.
11:07
Đ. Barović - Vesti

Predstavnici 18 opština Srpske u Štutgartu

wikipedia.org
 

Jedna od najvećih poseta predstavnika Srpske Nemačkoj u poslednjih nekoliko godina započinje u Štutgartu gde će se u ponedeljak u 10 časova delegacija susresti sa čelnim ljudima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaštitu klime i energetski sektor Vlade Baden- Vitenberga, a zatim i sa nizom zvaničnika iz ove regije.

- U pitanju je prevashodno naša želja da prestavnicima opština u Republici Srpskoj omogućimo da se na pravi način edukuju i saznaju za poslednja dostignuća u domenu ekologije i odlaganja otpada. Najbolje je učiti od najboljih, a Nemačka u ovim oblastima svakako prednjači u odnosu na ceo svet - kaže za "Vesti" potpredsednica Vlade RS, Srerbrenka Golić.

Tokom tri dana, predstavnici Srpske će prisustvovati prezentaciji razvoja upravljanja otpadom u nemačkoj saveznoj državi Baden-Vitembert, obilazak opštinskog preduzeća za upravljanje otpadom u Štutgartom, sastanak za dr Tomasom Hesom, direktorom opštinskog preduzeća za upravljanje otpadom. Takođe, oganizovan je prevoz AVL-u u Ludvigsburgu - preduzeću za upravljanje otpadom koje opslužuje okrug za više od 400.000 stanovnika, obilazak deponije Burghof...

Šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković kaže da je će brojna delegacija Srpske već u ponedeljak uveče imati priliku da se susretne i sa našom dijasporom iz Baden-Vitenberga.

- Za predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i životnu sredinu Vlade RS i 18 načelnika i predsednika opština najvećih gradova Republike Srpske organizovali u našem predstavništvu u Štutgartu prijem i susret sa našom dijasporom - najuspešnijim privrednicima, kulturnim i društvenim radnicima iz savezne države Baden-Vitenberg - ističe Mićo Ćetković.

Istovremeno, sledeće nedelje, u zvaničnu posetu Nemačkoj boraviće i Petar Đokić, ministar za energetiku u Vladi Republike Srpske. On će učestvovati na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji koji se održava od 9. do 10. aprila.

2024 © - Vesti online