Nedelja 07.04.2019.
00:43
Vestionline

Netanjahu preti: Izrael bi mogao da anektira delove Zapadne obale

EPA/Abir Sultan
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

"Tramp je moj veliki prijatelj"

Netanjahu je izjavio da će Izrael proširiti suverenitet nad naseljima na okupiranim teritorijama Zapadne obale ukoliko dobije sledeći mandat na predstojećim izborima, koji će se održati 9. aprila.

- Pitate da li prelazimo na sledeću fazu - odgovor je da, krenućemo na sledeću fazu. Proširiću (izraelski) suverenitet. Neću podeliti Jerusalim. Neću evakuisati nijednu opštinu i pobrinuću se da kontrolišemo teritoriju zapadno od Jordana - istakao je premijer.

​Netanjahu je rekao da po njegovom mišljenju "sva naselja (Zapadne obale) moraju ostati pod izraelskim suverenitetom" i da je prosledio svoj stav američkom predsedniku Donaldu Trampu. Na pitanje da li veruje da će Tramp priznati taj potez, izraelski premijer je rekao da treba da se "sačeka do sledećeg mandata".

- Obećavam da ćete se iznenaditi. Ne mogu da govorim o planu, ali Tramp je veliki prijatelj i sumnjam da će ikada postojati veći prijatelj od njega - rekao je on.

Od Trampove inauguracije SAD su preduzele nekoliko koraka podrške izraelskim teritorijalnim pretenzijama. Prvo je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela i preselio tamo u maju 2018. američku ambasadu iz Tel Aviva, gde se nalazi većina diplomatskih misija.

Kasnije, 25. marta, SAD su priznale izraelsko pravo nad okupiranoj Golanskoj visoravni, gde je Tel Aviv nedavno održao opštinske i lokalne izbore. Ovo priznanje široko je osudila međunarodna zajednica i UN, ali ih je Tel Aviv pozdravio.

2024 © - Vesti online