Subota 06.04.2019.
14:30
Tanjug, Vestionline

Eskalacija u Libiji: Zarobljeno 100 vojnika LNA, strah od većeg sukoba

EPA/Khaled Elfiqi
Vojska Libije (Foto: Arhiva)

Do eskalacije je došlo nakon što su vojnici lojalni Haftaru, komandiru tzv. Libijske nacionalne armije sa sedištem na istoku zemlje, počeli sa ofanzivom prema zapadu koji je pod kontrolom tzv. Predsedničkog saveta i Vlade nacionalnog sporazuma koje podržavaju Ujedinjene nacije, prenosi AP.

Neimenovani izvor AP-a iz UN kaže da su Haftarove jedinice u petak bile na obodu Tripolija, zajedno sa paravojnim formacijama iz Misrate, koja kontroliše područje od istoka Tripolija do libijske zapadne granice.

Veći sukob Haftarovih jedinica i paravojnih formacija mogao bi da u Libiji dovede do nasilja kakvo nije viđeno od prevrata 2011. godine, navodi AP.

Agencija ocenjuje da su pod znakom pitanja i mirovni pregovori pod okriljem UN, zakazani za 14. april.

Ranije je saopšteno da države članice Saveta bezbednosti UN u potpunosti podržavaju napore za pomirenje u Libiji koje predvodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš i specijalni izaslanik u toj zemlji Gasan Salame.

"One (države) su izrazile potpunu podršku generalnom sekretaru i specijalnom izaslaniku i pozvale sve strane da ponovo počnu dijalog, ispoštuju svoje obaveze i da deluju unutar UN", saopštio je predsedavajući Saveta u aprilu, nemački ambasador Kristof Hojsgen, preneo je TASS.

Članice Saveta bezbednosti UN su veoma zabrinute zbog vojne aktivnosti u Tripoliju, što dovodi u pitanje stabilnost u Libiji i šanse za posedovanje UN, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je pročitao nemački ambasador.

Savet bezbednosti UN pozvao je snage nepriznate Libijske nacionalne armije (LNA), kojima komanduje Kalifa Haftar, da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.

SB UN izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti u blizini libijske prestonice Tripolija, upozorivši da to preti stabilnosti zemlje, saopštio je Kristof Hojsgen.

Saopštenje je Savet bezbednosti usaglasio na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem je razmatran najnoviji razvoj situacije u Libiji.

- Takođe se pozivaju sve strane da smanje napetosti i obustave vojne aktivnosti. Ne može biti vojnog rešenja za taj konflikt - naveo je nemački ambasador.

2024 © - Vesti online