Subota 06.04.2019.
13:34
Tanjug, Vestionline

Ovako su razarali Beograd: 78 godina od nacističkog zločina (FOTO)

Beoinfo
Zoran Đorđević i Zoran Radojičić položili vence u Aleji stradalih u bombardovanju Beograda

Ministar Ðorđević je podsetio da je na današnji dan 1941. godine fašistička Nemačka, zajedno sa svojim partnerima, bombardovala Beograd i tadašnju Jugoslaviju u znak odmazde zbog događaja od 27. marta.

- Jednoj maloj zemlji nije bilo dozvoljeno da se suprotstavi tada najvećoj svetskoj sili, pa je puno nedužnih ljudi u bombardovanju izgubilo živote. Danas odajemo počast svim žrtvama fašističkog režima i šaljemo jasnu poruku da je Srbija i tada, ali i danas, antifašistička zemlja - rekao je Ðorđević.

Nažalost, kako je rekao, i danas povremeno imamo momente kada se u našoj zemlji javljaju pojedinci, koji "na neke fašističke načine i fašističkim metodama pokušavaju da nešto promene".

- Ali Srbija je uvek bila antifašistička zemlja, uvek je bila na pravoj strani i danas je na pravoj strani, i iskoreniće svaki oblik fašizma - poručio je ministar.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i istakao da je pre tačno 78 godina, rano ujutru, počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

- U napadima od šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega ga se sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji - izjavio je gradonačelnik.

Na Novom groblju je, kako je dodao, sahranjeno 1.992 poginulih.

- Polaganjem venaca, čuvamo uspomenu na sve ljude koji su svoje živote dali tokom Drugog svetskog rata kako bi mi danas imali slobodu - kaže Radojičić.



Gradonačelnik ističe da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo život, tok i izgled Beograda.

- Izgoreo je Most kralja Aleksandra, Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, sa više od 350.000 knjiga. Nisu pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog, kao i posle svakog napada Beograd uspeo da se izdigne, tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti - naveo je Radojičić.

On je naglasio da Beograd, kao i Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas vode politiku mira i stabilnosti u regionu kao jedinu koja doprinosi kvalitetu života svih građana.

Šestog aprila 1941. godine, bez objave rata, počela je operacija kojom je Beograd uništen, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila.

Bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji, a u napadu je poginulo između 2.500 i 4.000 građana, potpuno razoreno više stotina zgrada, a oštećeno više hiljada.

Vence su položili predstavnici gradskog i republičkog SUBNOR-a, kao i jevrejske zajednice, a događaju je prisustvovao predsednik gradskog SUBNOR-a Boro Ercegovac.
2024 © - Vesti online