Subota 06.04.2019.
15:55
blic.rs, Vestionline

Đurić: SAD opredeljene za nastavak dijaloga

M. Karović
Marko Đurić

On je u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, senatorima i kongresmenima istakao da je Srbija opredeljena da stvari rešava dijalogom i da želi da čuje šta može da uradi kako bi bile ukinute takse koje je Priština 21. novembra uvela na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Hoćemo da čujemo šta sve može da se uradi da bi te takse bile oborene i hoćemo da vidimo, posle usvajanja prištinske platforme protiv dijaloga, kakav je plan i kakva je ideja velikih sila za nastavak delovanja u pronalaženju mirnog rešenja - rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

Đurić je naveo da je na sastancima iskazao želju Srbije da bude učinjeno još i više kako bi Priština bila naterana da odustane od anticivilizacijskih taksa i odvraćena od eventualno daljih koraka koji bi destabilizovali situaciju.

- Potrebno je da razgovaramo sa ljudima na ključnim adresama. Ja sam razgovarao i sa Palmerom i sa kopredsedavajućim srpskog kokusa u Kongresu iz Republikanske i Demokratske stranke, sa ljudima u Kongresu i iz Senata, sa željom da ih upoznam o našoj situaciji - rekao je Đurić.

On je, po pitanju toga šta Srbija može da uradi u Kongresu SAD, koji je danas podeljen na ljude za predsednika SAD Donalda Trampa i protiv njega, rekao da oseća i čuje drugačije tonove.

- Albanci, naravno, pričaju sa svojim prijateljima - kongresmen (Eliot) Engel je njihov prijatelj. Sada je došlo vreme da mi stvaramo naše prijatelje. To što mi znamo da smo u pravu, nije dovoljno. Moramo da dođemo ovde da se borimo za naše stavove, da pridobijamo ljude i stvorimo uslove da sutra neko bude na našoj strani, neko ko danas nije. Da smo to radili u proteklih 20, 30 godina, ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas - rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online