Nedelja 07.04.2019.
00:30
mondo.rs, Vestionline

Oslobodite se stresa za 20 minuta

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hodanje čuda čini za naš organizam, i svi saveti koji bi trebalo da nam pomognu da budemo zdraviji i srećniji podrazumevaju i više kretanja. Znate, "koristite stepenice umesto lifta", "izađite jednu stanicu ranije i ostatak puta prepešačite"…

To je dobro za zdravlje, ako hodate umesto da idete kolima ili autobusom, doprinosite i zaštiti životne sredine, a šetnja je i odličan način da malo "pojačate kardio" svakodnevnim aktivnostima.

Ali, nova istraživanja pokazala su da svakodnevna šetnja u trajanju od 20 do 30 minuta, naročito ako možete da se šetate u nekom parku ili u prirodi, može da snizi i nivo kortizola, hormona stresa za čitavih 10 odsto!

Ako u prirodi provedete više vremena, to će vam prijati, ali efekti na stres su najsnažniji u prvih dvadesetak minuta.

Dobro je i što ne morate da budete u "pravoj prirodi", autori studije kažu da se tokom istraživanja ispostavilo da umirujući efekat ima i bukvalno malo "travnato ostrvce" u gradu, čak i jedno drvo pomaže.

- Da biste brzo i efikasno snizili nivo kortizola u stresnoj situaciji, potrebno vam je da dvadesetak minuta provedete na mestu koje će vam pružiti makar i minimalan kontakt s prirodom - kaže dr Meri Kerol Hanter koja je vodila ovo istraživanje.

Važno je da pokušate da ublažite stres jer hronično povišen nivo kortizola u telu može da izazove probleme sa krvnim pritiskom, glavobolje, bolove u stomaku i brojne druge simptome.

2024 © - Vesti online