Subota 06.04.2019.
11:34
Tanjug, Vestionline

"Došlo je vreme da taksa Srbiji bude ukinuta"

EPA//Valdrin Xhemaj
Fatmir Ljimaj

Koopredsedavajući pregovaračkog tima Prištine za dijalog s Beogradom je u intervjuu koji je putem "Skajpa" dao tamošnjoj televiziji "Vizion Plus", ponovio da bi "Srbija trebalo da prizna stvarnost i prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

- Postoje neki uslovi za koje očekujemo od Srbije da ih ispuni, a zatim omogući Kosovu da se pozabavi ovim pitanjem i da mu pruži priliku da nastavi dalje. U interesu je naših dveju zemalja da ozbiljno pristupimo pitanju pregovora. Ako počne dijalog ili dijalog sa uslovom, niko ne može garantovati i osigurati da jedna od strana ne postavi nove uslove na tom putu. Takav dijalog ili uslovljavanje nije u interesu nijedne zemlje - tvrdi Ljimaj.

On navodi da partneri u koalicionoj vladi u Prištini imaju različite poglede po pitanju takse i da je njihov stav da "ne treba ukidati taksu pre nego što Srbija ispuni određene uslove".

- Sada imamo signale iz Srbije da je spremna da ispuni neke od zahteva Kosova. Političke odluke nisu trajne. Treba ih adresirati u određenoj fazi kako bi se procenilo da li je cilj postignut ili ne? Verujemo da smo već u fazi u kojoj verujemo da smo ostvarili ciljeve s taksom i da možemo da dođemo do zaključka da Srbija ispunjava uslove i time privremeno obustavimo taksu pod uslovom da Srbija ispunjava zahteve Kosova - rekao je Ljimaj.

2024 © - Vesti online