Petak 05.04.2019.
13:44
Vestionline

Slovenija: Slika Orbana kao naciste, protestna nota Mađarske (FOTO)

Arhiva
 

U Ministarstvu su rekli da su odgovorili ambasadi da se ne mešaju u uređivačku politiku slovenačkih medija, prenosi STA.

Mladina je spornu karikaturu Orbana objavila 22. marta, a ambasada Mađarske ocenila je da je naslovna strana "politički neodgovorna" i zatražila od Ministarstva da pomogne u sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

"Ambasada Mađarske u Ljubljani ubeđena je da naslovna strana nedeljnika Mladina od 22. marta krši principe slobode štampe i izražavanja i da takvi potezi štete odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje", navodi se u noti.

U odgovoru Ministarstva navodi se da ono poštuje principe slobode izražavanja štampe i da se ne meša u uređivačku politiku slovenačkih medija, niti je ocenjuje.

Mađarski državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Zoltan Kovač takođe je komentarisao naslovnu stranu slovenačkog lista i istakao da nije iznenađen "istorijskom konfuzijom i neprofesionalnim stavom Mladine", koju je nazvao "bivšim glasnikom Komunističke partije".

Na spornoj karikaturi prikazani su lider Slovenačkih demokrata (SDS) Janez Janša i njegove stranačke kolege Branko Grims i Milan Zver kako se grle sa Orbanom koji salutira nacističkim pozdravom ispred mađarske zastave sa slovenačkim grbom.

Mladina je ranije pisala da uticaj Mađarske na Sloveniju nije zanemarljiv i da je najveća slovenačka parlamentarna stranka SDS najveći dužnik Orbanu, čiji režim, kako navode, kontroliše deo unutrašnjih poslova u Sloveniji.

2024 © - Vesti online