Petak 05.04.2019.
13:15
Vestionline

Obeležen Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

Tanjug
 

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, koji je položio sveće na Kosančicćevom vencu gde se do 6. aprila 1941. nalazila biblioteka, rekao je da je istorija Narodne biblioteke Srbije veliki tragični roman, prenosi Tanjug. 

- Od osnivanja, Biblioteka je obogaćivala svoj fond trudom i poklonima najznačajnijih srpskih intelektualaca, pametnim kupovinama njenih čelnika, da bi u svakoj krizi to duhovno imanje dolazilo na sam rub Tartara, a u Drgom svetskom ratu bilo sasvim uništeno - kazao je Blašković.

On je podsetio da su posle austrougarskog ultimatuma Srbiji 1914, kada je bilo očigledno da je rat neizbežan, krenula dva vagona najvažnijih knjiga i dokumenata iz Narodne biblioteke, u konvoju sa arhivom i trezorom, zajedno s državnim vrhom, u unutrašnjost Srbije.

- U početnoj konfuziji koju je izazvao Veliki rat, u tom jedva razaznavljivom košmaru, upravo ta dva pomenuta vagona misteriozno su nestala iz železničke kompozicije, negde kod Niša, Kragujevca ili Kruševca, a sanduci s knjigama starostavnim ostali zakopani negde u rodnoj zemlji ili zapaljeni, pa spaseni odlukom austrijskog oficira koji je, navodno, poklonio originalni primerak Dušanovog zakonika vojniku što je oprljeni artefakt spasao iz vatre, prebacujući ga iz šake u šaku i duvajući u nagorele listove, kao da knjigu oživljava veštačkim disanjem - rekao je Blašković.



On je dodao da "ima tušta i tma sličnih priča, legendi i pretpostavki", ali malo opipljivih stvari koje bi, suvim i preciznim jezikom činjenica, mogle posvedočiti o sudbini najstarijih srpskih rukopisa.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, neki od tih medijavelističkih dokumenata počinju da se pojavljuju na raznim aukcijama, od "zalutale Nemačke do mitskog Dablina", a promišljenom politikom, većina izgubljenih rukopisa ponovo dolazi u posed biblioteke, da bi bile uništene u aprilskom bombardovanju 1941. godine.

Blašković je rekao da je 2018. fond Narodne biblioteke uvećan za oko 135.000 jedinica građe, uz 25.000 primeraka elektronskih publikacija.

Svečanost je održana u Glavnom holu Narodne bibliotke Srbije gde je postavljena izložba "Grafike Alberta Ðakometija" autora Velibora Prelića.

Grafike, koje javnost prvi put ima priliku da vidi, pronađene su u Legatu slikarke Ljubice Cuce Sokić, koja je do Ðakometijevih dela došla u Parizu.
 
 
 
2024 © - Vesti online