Petak 05.04.2019.
12:08
Cenzolovka

Obradović: Očekivao sam maksimalne kazne, i dalje se ne zna direktni nalogodavac

Medija centar Beograd
Vukašin Obradović

- Ono što me malo onespokojava je to da i posle ovog suđenja mi zapravo ne znamo direktnog nalogodavca - rekao je Obradović komentarišući odluku Specijalnog suda.

- Moj utisak posle celog postupka je da se zapravo malo pažnje obratilo na ambijent u kojem se desio zločin, ali i ono što se dešavalo nakon ubistva, pre svega u službama bezbednosti, ali i u celom društvu. Mislim da nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su na kraju i doveli do toga da država odluči da u jednom trenutku može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan - naveo je Vukašin Obradović.

Direktorka Jukoma Katarina Golubović ocenila je da je presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije "od najvećeg značaja za članove njegove porodice, a i za novinare i sve građane Srbije".

- Pre 20 godina sa njim je ubijena kritika jedne vlasti, i zaprećeno svima uz jasnu i najbrutalniju poruku da postoji jedinstvo vlasti i udruženost sa pravosuđem u nameri da se spreči sloboda izražavanja. Ova prvostepena presuda za teško ubistvo iz niskih pobuda danas daje drugu poruku - da će se, pre ili kasnije, procesuirati i zločini koji se vrše u ime države - navela je ona.

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Njih dvojica su od jula 2017. godine u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas produžena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, medju kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića nisu još ni rasvetljena.

2024 © - Vesti online