Četvrtak 04.04.2019.
15:46
Vestionline

Asad: Venecuela postaje nova Sirija?

EPA-EFE
Predsednik Sirije Bašar al Asad

- Politika velikog broja zapadnih zemalja, predvođenih SAD, u odnosu na ono što se dešava u Venecueli i njihovo grubo mešanje u unutrašnje poslove, kao i sankcije i embargo protiv zemlje, postali su ciljana metodologija tih zemalja protiv svih koji se ne slažu sa njihovom politikom - izjavio je Asad na zvaničnom prijemu.

- Ono što se dešava u Venecueli liči na događaje u Siriji. Njihov cilj je hegemonija nad zemljama i prisvajanje njihovih suverenih odluka, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i principima Povelje UN, koji se zalažu za suverenitet država i pravo naroda na samoopredejenje istakao je sirijski predsednik.

Areasa je u zvaničnoj poseti Damasku u okviru regionalne turneje, tokom koje je posetio Tursku i Liban. Ranije je ministar održao konferenciju za novinare sa svojim sirijskim kolegom Validom Mualemom.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. SAD i niz drugih zemalja priznale su Gaida i zahtevaju od Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro je Gaida nazvao "marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

2024 © - Vesti online