Petak 05.04.2019.
00:10
Đ. Barović - Vesti

NATO traži naše glave!

EPA
Časno vojevanje: Srpska vojska se povlači sa Kosova

Diković je penzionisan sa funkcije načelnika Generalštaba VS, Stojanović kao prvi načelnik Vojno-bezbednosne agencije, a Delić u Operativnoj upravi Generalštaba.
I trojica prozvanih srpskih generala su takođe zbunjena informacijom da su na optužnicama koje je Euleks ustupio kosovskom pravosuđu.

- Nije nimalo slučajno što smo se baš mi našli na optužnici jer je jasno da smo ciljano birani kao generali koji su branili svoju zemlju poštujući Ustav i sve međunarodne konvencije. Očigledno je reč o postupku koji je potreban da bi se opravdala agresija iz 1999. i sve što se dešavalo u Srbiji - kazao je Diković za Sputnjik.

Božidar Delić kaže da ne zna za šta je konkretno optužen, ali da su najverovatnije optužbe koje je u tri navrata prethodno lansirao Fond za humanitarno pravo.

- U Haškom tribunalu sam tri puta bio kao svedok i jednom kao veštak. Čak imam i njihov dokument u kome stoji da ne smatraju da mogu biti potencijalni optuženik. Ovo je pokušaj da se umanji značaj suđenja koja predstoje protiv Albanaca koji su nekažnjeno ubijali Srbe - ističe Delić.

Momir Stojanović ističe apsurd da je dva puta bio svedok odbrane u Hagu i to upravo za događaje iz 1998. i 1999. godine.

- Sve te događaje su tada pretresli u sudnici i nikad nije bilo nikakve sumnje, mrlje u mom postupanju na dužnosti - navodi Stojanović.

On kaže da je već nekoliko godina u opticaju optužba da je na jednoj sahrani u Đakovici kazao da će za jednog mrtvog Srbina stradati 100 Albanaca.

- Ali, niti sam to rekao, niti sam prisustvovao toj sahrani i to je sve lako dokazivo. Međutim, dodatno sam optužen i da sam planirao akciju u kojoj je poginulo oko 100 Albanaca. Kao pripadnik organa vojne bezbednosti ni na koji način nisam mogao da učestvujem u planiranju, niti komandovanju borbenim dejstvima - ističe Stojanović.

Sva trojica generala veruju da će ih država zaštititi, ali nisu jednoglasni i da li bi se odazvali sudskom pozivu iz Prištine. I dok general Diković kaže da bi se tom pozivu odazvao nakon konsultacija sa državom, dotle general Delić o tome ne razmišlja.

- Kako da se odazovem na poziv institucija i države koje ne postoje i koje ne priznajem?

Euleks pere ruke

Trenutni mandat misije Euleksa uključuje snažno nadgledanje rada kosovskih sudova, što Euleksu omogućava da se usredsredi na predmete "visokih profila", uključujući i ratne zločine na kojima je prethodno radio, poručuju predstavnici te misije.
Na pitanje Tanjuga da li Srbi koji se procesuiraju pred kosovskim sudovima mogu obratiti Euleksu za pomoć ukoliko imaju primedbe na suđenje, u Misiji navode da Euleks nikada nije pružao pravnu pomoć.

Vulin: Zar zločinci da sude?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je Vojska Srbije ponosna na svakog svog oficira i vojnika koji su branili državu i ocenio da kosovske vlasti optužnicama protiv srpskih generala pokušavaju da se spasu u "strahu od međunarodnog suda i zaslužene kazne za počinjena zverstva terorista".

- Za odbranu Košara i Paštrika od šiptarskih terorista srpski oficiri zaslužuju odlikovanja i zahvalno pamćenje, a ne pretnje neosuđenih terorista. Takozvani ministar odbrane Kosova Rustem Beriša pravosnažno je 2016. od strane suda u Nišu osuđen za učešće u ubistvu pet vojnika Vojske Jugoslavije na Košarama, a Haradinaj je slobodan zato što su svi svedoci na njegovom suđenju pobijeni. I kome takvi da sude? - upitao je Vulin.

Ni Hag ih nije teretio

Đorđe Trifunović, nekadašnji predsednik Vojnog suda kaže za "Vesti" da je prebacivanje istraga Euleksa na kosovsko pravosuđe pokušaj "razvodnjavanja" i nova politizacija koja ne doprinosi utvrđivanju istine.

- Činjenica je da se Haški tribunal punih 25 godina bavio zločinima na prostoru prethodne Jugoslavije i da je tužilaštvo tog suda imalo neograničene resurse da utvrdi šta se događalo tokom ratova devedesetih, ali da to nije učinilo. Navedeni pristup u selektivnom rešavanju zločina za posledicu ima formiranje suda samo za OVK, a formiranjem predmeta sa optužnicama za ratne zločine Srba očigledno je politički motivisano pariranje vlasti u Prištini -naglašava Trifunović.

Jedan od najiskusnijih srpskih advokata Toma Fila kaže za naš list da je potpuno nejasno da li takve optužnice postoje.

- Niko ih nije video, niti se zna njihova sadržina. Ukoliko postoje, onda je potpuno nejasno zbog čega ih Euleks nije ustupio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije koje je u potpunosti osposobljeno za procesuiranje ovakvih slučajeva i u svojoj praksi je već imalo slične predmete - kaže Fila.
Prema njegovim rečima, Srbija sasvim sigurno neće izručiti ove generale, ali oni bi mogli imati problema ukoliko kosovsko pravosuđe preko Euleksa protiv njih raspiše crvene Interpolove poternice, pa će im biti onemogućen odlazak u inostranstvo.

- I tu dolazimo do novog apsurda. Sva trojica generala su u više navrata svedočila pred Haškim tribunalom i to bez ikakvog problema. Da je Haško tužilaštvo protiv bilo koga od njih imalo neki dokaz, oni bi se ne samo našli na optužnicama, već bi uveliko bili uhapšeni - kaže Fila i dodaje da bi u praktičnom smislu to značilo da će kosovsko pravosuđe suditi ljudima koji su u Hagu raskrinkali mnoge lažne optužbe protiv srpskih snaga bezbednosti.

Delić "razbio" Ešdauna

- General Delić je direktno u haškoj sudnici raskrinkao laži Pedija Ešdauna da je video nešto što ni u teoriji nije moguće. Boris Tadić je svojevremeno smenio generala Stojanovića kao najmlađeg generala tadašnje Vojske sa dužnosti načelnika VBA samo zato što je to bio direktan zahtev Amerike, a u Haškom tribunalu je svedočio u korist generala Vladimira Lazarevića i Vlastimira Đorđevića - naglašava Fila.

Nebojša Vlajić: Monstrumi ostali bez kazne

Advokat Nebojša Vlajić, koji je branio jednog od lidera kosovskih Srba, ubijenog Olivera Ivanovića, rekao je da su suđenja Srbima pred kosovskim sudovima veoma mučna i mukotrpna jer, kako kaže, mora da se dokazuje nevinost "pred ljudima koji to neće da čuju, pred onima koji neće objektivno da razmotre dokaze i pred onima za koje unapred ne verujete da mogu da donesu pravičnu odluku".

- Uz to, okrivljenim Srbima će suditi isključivo lokalne sudije bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija - upozorava on.

O suđenjima na Kosmetu govori i podatak da Euleks nije osudio nikog iz OVK za neke od monstruoznih zločina - na primer, ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistva srpske dece u Bistrici ili dizanja u vazduh autobusa Niš-ekspresa.
 

2024 © - Vesti online