Petak 05.04.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

6 iznenađujućih razloga zbog kojih možete da doživite srčani napad čak i ako ste potpuno zdravi

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo su 6 iznenađujuće neobičnih faktora koji mogu da povećaju rizik od srčanog napada.

Autoimuna bolest

Ukoliko imate neku autoimunu bolest kao što je lupus, reumatoidni artritis ili psorizazični artritis onda ste izloženi riziku od srčanog napada. Žene koje tokom trudnoće razviju neku autoimunu bolest su u posebno velikom riziku.

Hladnoća

Zima može da bude veoma opasna po zdravlje. Hladnoća može da poveća rizik od srčanog napada jer kada je hladno telo pokušava da zadrži lepotu u grudima i da ne pušta toplotu da isparava iz tela. To može da bude uzrok srčanog napada jer se krvni sudovi i arterije skupljaju.

Počeli ste sa novim načinom vežbanja

Odlučili ste da se vratite u formu, ali je veoma važno kako trenirate. Ukoliko ste navikli da lenčarite i prijavite se odmah na intenzivan kardio trening rizikujete da vam strada srce. Pripremajte se polako i polako ulazite u formu. Dolazi do povećanja hormona stresa koji remeti dosadašnji protok krvi kroz srce.

Imate rak

Istraživači su otkrili vezu između raka i srčanog napada, dve bolesti koje ubiju najviše ljudi na svetu. Izvesne terapije raka kao što je radijacija grudi, posebno leve strane, povećava rizik od koronarne arterijske bolesti koja se smatra opasnom jer dolazi do gomilanja holesterola u arteriju koja dovodi krv do srca. Lekovi za rak kao što su Adriamicin i Herceptin takođe povećavaju rizik od srčanog napada.

Udišete loš vazduh

Smog možda donosi prelepe zalaske sunca, ali izloženost vazduhu lošeg kvaliteta može da ima velike negativne posledice po vaše zdravlje uključujući rizik od srčanog napada. Loš vazduh može da dovede do srčanog napada zbog upala jer udišemo iritirajuće čestice iz vazduha pa naše telo mora napornije da radi.

Grčevi u nogama

Javljaju se iz velikog broja razloga, a većina njih je beningna. Ukoliko ih osećate svaki put kada malo duže pešačite i bude vam bolje čim sednete, možda patite od stanja koje je poznato kao periferna arterijska bolest. U tom slučaju, grčeve izaziva arterioskleroza ili začepljenje i suženje perifernih arterija koje idu kroz noge.

2022 © - Vesti online