Sreda 03.04.2019.
20:39
Vestionline

Podrška Evrokomora digitalizaciji privrede

Tanjug
 

Čadež je istakao da u Srbiji prvi put zaseda jedan odbor Evrokomore, kao najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 44 komorska sistema sa 1.700 lokalnih i regionalnih komora i oko 20 miliona kompanija članica. To je veoma značajno za Srbiju i region, istovremeno i priznanje Privrednoj komori Srbije za aktivnosti koje sprovodi na polju digitalizacije, uz pomoć evropskih partnera, rekao je predsednik PKS.

Evropske komore, po rečima Čadeža, imaju veoma važnu ulogu i uticaj u procesu digitalne transformacije svojih kompanija.

- Ovde u Beogradu pokrećemo diskusiju o kreiranju zajedničkih komorskih usluga koje bi sve komore pružale svojim članicama. Na taj način i privrednici bi dobili najbolje servise gde god da posluju, a komore uštedele značajan novac - objasnio je Čadež.

Na sednici odbora predstavljeni su  najbolji primeri iz prakse i načini na koji komore kreiraju digitalne alate za pomoć i  transformaciju malih i srednjih preduzeća, ali i ostalih kompanija.
PKS je predstavila Centar za digitalnu transformaciju i aplikaciju PKS instant PAY koja omogućava plaćanje telefonom ili tabletom. Privredna komora Srbije digitalizovala je većinu svojih servisa za privredu i ima 63 digitalne usluge na ePortalu.

- Danas morate biti digitalni, nije pitanje da li to hoćete ili nećete - jednostavno to je neminovno, poručio je Čadež.

Tanjug
 

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović podsetio je da je pre pet godina Srbija izvozila IT usluge u vrednosti od oko 200 miliona evra što kaže nije uticalo na naš BDP. Pet godina kasnije Srbija je povećala izvoz u toj oblasti za pet puta i prošle godine on je iznosio 1, 2 milijarde evra, rekao je ministar.

Popović je naveo da pojedini podaci pokazuju da ako taj izvoz nastavi da raste istim tempom za tri godine trebalo bi da dostigne vrednost od dve milijarde evra.

- Sve više vrednost BDP-a dolazi iz IT sektora, zato je digitalizacija prioritet Vlade Srbije i u toj oblasti pratimo dobre primere većine evropskih zemalja ali isto tako osim što sa njima sarađujemo, to činimo i sa Rusijom,Turskom, Izraelom... - rekao je Popović.

Predsednik Belgijske privredne komore Volter van Gulk istakao je da je u Belgiji digitalizacija u vrhu agende državnih ciljeva.

- Trudimo se da pronađemo način kako da se članice Evrokomore digitalizuju i zato smo došli da čujemo dobra iskustva kako iz prezentacije vaše zemlje, tako i Hrvatske, Italije, Holandije. Ne moramo da izmišljamo nešto novo, pa ako možemo ideju da uzmemo od vas, zašto da ne - kaže Gulk.

Upravo je uloga privrednih komora, kaže, da predvode kompanije u 4.0 revoluciji, u digitalizaciji kako velikih tako i srednjih i malih preduzeća.

Velika preduzeća lakše prolaže kroz digitalnu transformaciju, dok su mala preduzeća svuda u svetu "pomalo izgubljene u ovom procesu“, kaže Gulk.

Sandra Linders iz Holandske privredne komore ističe da je ta komora veoma dobro digitalizovana i da je cilj posete glavnom gradu Srbije da deo holandskog iskustva prenese i drugim članicama Evrokomore.

Kaže da prema njenom iskustvu, i u Holandiji kao i u drugim zemljama, mala preduzeća nemaju dovoljno snage da se priključe digitalizaciji zbog čega je uloga privrednih komora posebno značajna.

Zasedanjem Odbora Evrokomore završen je International Day, a sutra u Beogradu počinje Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana na kome se očekuje 4.000 učesnika.
 

2024 © - Vesti online