Sreda 03.04.2019.
21:48
RTS

"Milena Dravić ili ključ snova"

N. Đurović
 

Monografiju "Milena Dravić ili ključ snova" čini sedam poglavlja u kojima autorka Anita Panić analitično i sa mnogo arhivske građe rasvetljava njenu bogatu filmsku i veoma uspešnu televizijsku i pozorišnu karijeru. 

O Mileni su biranim rečima govorile njene kolege i reditelji iz svih republika bivše Jugoslavije, jer su je kao velikog profesionalca bez ijedne mrlje u karijeri svi veoma poštovali.

- Taj građanski sloj kojem su pripadali Milena i Dragan, kako je ona volela da kaže, ona je bila devojčica sa Dorćola, a on mangup sa Crvenog krsta, a ono što ih je izdvajalo od drugih je urođena skromnost - objašnjava autorka monografije Anita Panić.

- Bili su veliki umetnici, ali nisu ih zanimale materijalne vrednosti, već su imali druge parametre u životu i najvažnije im je bilo prijateljstvo sa kolegama.

U knjizi se hronološki prati Milenin uspon od prve uloge u filmu "Vrata ostaju otvorena" i fokusira se na prvu etapu njene karijere, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je odigrala i najveći broj antologijskih uloga.

- Pokreće neke reflekse i sećanja na nešto što se možda više nikada u takvom vidu neće i ne može vratiti, jer ni mi nismo isti, mnogi od tih ljudi nisu živi, a svet je apsolutno izmenio svoju fizionomiju - rekao je Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke u Pančevu.

Ova monografija stigla je i do čitalaca u Holivudu, a biće predstavljena i na filmskom festivalu u Kanu. 

2024 © - Vesti online