Sreda 03.04.2019.
13:21
PKS

PKS: Danas u Beogradu zaseda Odbor za digitalizaciju Evrokomora

PKS
 

„Činjenica da u Srbiji prvi put zaseda jedan odbor Evrokomore, kao najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 44 komorska sistema sa 1700 lokalnih i regionalnih komora i  oko 20 miliona kompanija članica,  značajno je za našu zemlju i region i priznanje Privrednoj komori Srbije za aktivnosti koje sprovodi  na polju digitalizacije, uz pomoć evropskih partnera, ocenio je Marko Čadež, uoči današnjeg sastanka u Palati Srbija.
 
Evropske komore, po rečima Čadeža, imaju veoma važnu ulogu i uticaj u procesu digitalne transformacije svojih kompanija, Odbor predstavlja platformu za razmenu iskustava u ovoj oblasti, a ključna tema beogradskog zasedanja Odbora biće zajednički  projekti  za primenu postojećih i i kreiranje novih, inovativnih digitalnih alata za podršku kompanijama.
 
„Ovde u Beogradu pokrećemo diskusiju o kreiranju zajedničkih komorskih usluga koje bi sve komore pružale svojim članicama, čime bi privrednici dobili najbolju moguću i istu uslugu ma u kojoj zemlji poslovale, a komore uštedele značajan novac, objašnjava Čadež.
 
Predstavnici evropskih komora - austrijske, francuske, španske, italijanske, holandske i komora regiona predstaviće svoju dobru praksu - elektronske usluge koje su razvile za članstvo i način na koji pomažu digitalizaciju svojih privreda. 
 
Privredna komora Srbije, koja je digitalizovala većinu svojih servisa za privredu, ima 63 digitalne usluge na ePortalu i prva je u regionu krenula u digitalnu transformaciju privrede, ovoga puta prezentovaće svoj program podrške digitalizaciji malih i srednjih preduzeća i svoju novu elektronsku aplikaciju „PKS instant Pay“, koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem.
 
Na ovogodišnjem, Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji organizuju Kabinet predsednice Vlade, Kancelarija za elektronsku upravu i Privredna komora Srbije, učestvovaće više od 2000 privrednika iz oko 900 kompanija -  Srbije, regiona i sveta. I to ne samo kompanija iz IKT sektora, već iz svih segmenata privređivanja od poljoprivrede i energetike, preko industrije do usluga, koje svoj razvoj već zasnivaju ili  svoje poslovanje planiraju na digitalnim rešenjima.
 
Na samitu će svoje svoje proizvode, rešenja i iskustva u primeni digitalnih modela poslovanja prezentovati, oko 80 velikih i manjih kompanija i više od 50 inovativnih start-up firmi iz celog regiona.
„Posebno je značajno učešće velikih, regionalnih, telekomunikacionih i IT kompanija i evropskih korporacija iz ovog sektora koje posluju u regionu a koje pružaju rešenja za  digitalizaciju Zapadnog Balkana. Samit će biti prilika za njihovo  povezivanje, razgovore o umrežavanju kako bi udružene bile tehnološki što spremnije da iznesu velike projekte od interesa za ceo Zapadni Balkan“, kaže Čadež.
 
Po predsedniku PKS, poseban kvalitet ovogodišnjeg samita je učešće više od 50 inovativnih, tehnoloških startapa iz regiona u sajamskom delu programa.
 
Za njih je to šansa, kaže, da prezentuju svoje inovacije i povežu se sa velikim kompanijama iz najrazličitijih oblasti privređivanja iz regiona i sveta, koje imaju kapital i koje se u složenim procesima modernizacije i tehnološkog osavremenjavanja svog poslovanja sve više oslanjaju na ideje i projekte manjih a inovativnih kompanija.
 
Tokom Samita organizovaće se i niz panel diskusija posvećenih pitanjima od značaja za sve ili pojedinačne  sektore privrede: od digitalizacije industrije, logistike, agrobiznisa, finansijskog sektora, do razvoja tržišta radne snage prema potrebama digitalne ekonomije.

2024 © - Vesti online